Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.08.2009

Diaconescu: Discuţiile despre ambasadorul la Chişinău, reluate după constituirea Guvernului

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că discuţiile pe tema numirii unui nou ambasador al României la Chişinău vor fi reluate după constituirea Guvernului de la Chişinău.

"Discuţia se va relua după constituirea Guvernului de la Chişinău. Interesul nostru este ca un guvern legitim, rezulat în urma mecanism electoral corect, care respectă regulile statului de drept, să devină un partener de cooperare şi dialog cu România. Este necesar ca această relaţie să continue într-o zonă pozitivă care nu poate fi decât în baza proiectului european", a spus ministrul, întrebat în legătură cu momentul la care vor fi reluate discuţiile pe tema unui nou ambasador.

Întrebat în legătură cu regimul de vize, ministrul a reamintit că partea română a considerat încă de la început că această măsură este "abrupt inutilă" în relaţia bilaterală şi nu serveşte intereselor niciunei părţi.

Ministrul a reamintit că România a acordat o atenţie particulară tuturor evoluţiilor din Republica Moldova în perioada campaniei electorale şi a reiterat "miza enormă" a scrutinului de la 29 iulie pentru viitorul european al R. Moldova.

"Este important ca acest stat să se înscrie pe un parcurs democratic. Misiunea internaţională de observare a alegerilor a dat publicităţii ieri raportul preliminar. Aprecierea este că procesul electoral a fost, în general, bine gestionat şi a permis o competiţie politică pluralistă", a spus el.

El a adăugat că, în plan bilateral, dorinţa României "este de a avea interlocutori deschişi şi pragmatici" cu care să poată coopera "în spiritul relaţiilor de bună vecinătate, faţă de care trebuie să existe un interes comun şi firesc".

Un diplomat din cadrul ambasadei Rusiei a participat la conferinţa de presă a ministrului de Externe, fiind interesat în mod special de problema Republicii Moldova. Diplomatul rus este Ivan Zubkov, secretar doi în cadrul ambasadei.

Diplomaţii străini iau parte la evenimente desfăşurate la Ministerul de Externe dar prezenţa lor la conferinţele de presă este foarte rară. (Mediafax)

cuvinte-cheie: Romania | vize | ambasador | Chisinau

Comentarii (0)

 

Related news

Sus