Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.07.2009

Business Standard: Prea devreme ca să ne bucurăm pentru Moldova

Rezultatul alegerilor de la Chişinău prelun­geşte incertitudinea în ceea ce priveşte viito­rul politic şi economic al Republicii Moldova, sunt de părere analiştii politici români şi străini chestionaţi de Business Standard.

Avantajul obţinut de opoziţia de la Chişinău este “normal”, în opinia lui Adrian Cioroianu, care, pe când era şef al diplomaţiei române, a încercat redeschiderea dosarului moldovenesc al politicii noastre externe. “Electoratul moldovean a înţeles că Republica Moldova a devenit un subiect de interes pentru Uniunea Europeană”, spune Cioroianu pentru Business Standard, amintind lansarea în mai a Parteneriatului Estic. În ceea ce priveşte viitorul politic al Chişinăului, acesta atrage atenţia asupra faptului că partidele din opoziţie trebuie să înveţe lecţiile trecutului. “Voronin a anunţat că nu exclude colaborarea cu alte partide pentru formarea majorităţii. Sper însă ca partidele din opoziţia moldoveană să fi învăţat ceva din episodul Iurie Roşca. Acesta a trecut în tabăra comunistă şi a dispărut, practic, de pe scena politică”, a adăugat Cioroianu.

Avantajul obţinut de opoziţie nu este neapărat o victorie a anticomuniştilor, atrage atenţia Susanne Nies, cercetător principal şi director al filialei Institut Francais des Relations Internationales din Bruxelles, autoarea mai multor studii dedicate problematicii estice. “Nu trebuie uitat că din ceea ce numim opoziţia moldoveană face parte şi partidul fostului comunist Marian Lupu”, declară Nies pentru Business Standard. În ceea ce priveşte viitoarea orientare politică a Republicii Moldova, Nies arată că ecuaţia propusă de această ţară este mai complicată decât am putea crede. Posibila instaurare la Chişinău a unui guvern prooccidental oferă perspectiva realizării unor reforme care să ducă la instaurarea statului de drept, consideră analistul Cristian Ghinea. "Marile privatizări s-au făcut deja, de cele mai multe ori în favoarea apropiaţilor lui Voronin. Comerţul exterior este deja orientat spre România şi Uniunea Europeană, mai mult decât spre Rusia - un efect pervers al embargoului impus de Moscova. Dar rămâne ca o administraţie puternică să aducă normalitate", declară Ghinea pentru Business Standard.

MAE a anunţat că va coopera cu orice guvern “legitim” de la Chişinău. “Vom intra în dialog, cooperare şi, sperăm noi, în relaţii partneriale cu orice guvern legitim desemnat prin vot popular şi prin funcţionarea democratică a instituţiilor politice”, a declarat pentru Realitatea FM ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

Pentru cotidienele economice internaţionale The Wall Street Journal, Financial Times şi Les Echos, alegerile din Moldova au constituit ieri principalul subiect propus de Europa de Est.Titlurile subliniau înfrângerea partidului comunist. La numărarea a 98% dintre voturi, cele patru partide de opoziţie îºi adjudecaseră 50,8%, iar comuniştii - 46,1%, potrivit datelor anunţate de purtătorul de cuvânt al comisiei electorale. Şi pentru oamenii de afaceri români alegerile din Moldova înseamnă ceva.

Călin Fusu, director general şi patron al companiei Neogen, care deţine dublă cetăţenie, română şi moldoveană, priveşte cu interes evoluţiile politice de peste Prut, dar rămâne în aceeaşi expectativă ca şi analiştii politici chestionaţi. “Trebuie să aşteptăm formarea guvernului”, declară Fusu pentru Business Standard. Acesta consideră că răsturnarea raportului de forţe dintre comunişti şi pro occidentali ar trebui să aducă o schimbare politică cu implicaţii economice între Bucureşti şi Chişinău. “Îmi doresc schimbarea regimului de vize, ca să putem circula liber şi să înceteze atitudinea duşmănoasă faţă de România”, spune acesta.

 

cuvinte-cheie: alegeri | rezultate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus