Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.07.2009

Exclusiv RFI : Alegerile din Moldova par în regulă, spune Cristian Diaconescu

Exclusiv RFI : Alegerile din Moldova par în regulă, spune Cristian Diaconescu

Ministrul român de Externe a apreciat la RFI, joi, 30 iulie, că alegerile din Republica Moldova "par în regulă", din punctul de vedere al corectitudinii. Cristian Diaconescu spune totuşi că aşteaptă rapoartele oficiale ale observatorilor.

"Da, sigur, din punctul nostru de vedere, situaţia pare în regulă. Nu pot să trag concluzii, această calitate revine celor care au monitorizat direct alegerile. Ministerul de Externe a avut opt reprezentanţi în comisiile de evaluare a alegerilor, de monitorizare, au fost şi organizaţii neguvernamentale, aşteptăm punctul lor de vedere", declară şeful diplomaţiei române.

Întrebat care este prioritatea României în relaţia cu Republica Moldova, după alegeri, Cristian Diaconescu răspunde : "Proiectul european. Prin asta înţelegem cât se poate de multe lucruri concrete, începând cu acordul de mic trafic, care ştiţi foarte bine, ar favoriza intrarea în România a mii de oameni din Republica Moldova, pentru mici activităţi lucrative sau pentru a face un comerţ, care funcţionează în zona de frontieră de zeci de ani, până la Parteneriatul Estic care referă cam 350 de milioane de euro pentru şase state din zona orientală a Uniunii Europene, proiectele cu fonduri europene care aşteaptă, în ceea ce priveşte mediul, protejarea în faţa inundaţiilor sau construcţia de infrastructură în zona de frontieră, puncte de frontieră comune, o serie de proiecte pe o dimensiune economică ce cred că în această perioadă de criză sunt folositoare în special Republicii Moldova, aflate într-un moment extrem de dificil din punct de vedere financiar".

"Practic, numai semnalul politic lipseşte şi este păcat ca mii de oameni să sufere, pentru că la un moment dat orientarea politică într-o ţară vecină României este alta decât cea pe care o presupune acest proiect politic european", conchide ministrul român de Externe.

Comuniştii au astfel 48 de mandate de parlamentar, deci nu pot forma o majoritate în Parlament şi implicit Guvernul, potrivit rezultatelor parţiale.

De partea ei, Opoziţia a câştigat 53 de mandate din cele 101, poate forma Guvernul, dar nu va putea desemna un nou preşedinte al Republicii Moldova, într-o ţară în care şeful statului este ales de către Parlament.

Cele 101 de mandate de parlamentar ar urma să fie distribuite astfel : PCRM - 48 mandate, PLDM - 17 mandate, PLM - 15 mandate, PDM - 13 mandate, AMN - 8 mandate.

Omul cel mai important în clipa de faţă este Marian Lupu. Partidul Democrat al fostului preşedinte comunist al Parlamentului de la Chişinău poate înclina balanţa fie către Opoziţie, fie către partidul lui Vladimir Voronin.

Sursa: RFI

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus