Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.07.2009

EvZ: Alegerile din Moldova, în presa internaţională

Agenţiile de presă şi publicaţiile din toată lumea relatează pe larg despre rezultatul alegerilor legislative anticipate, de ieri, din Republica Moldova.

Liberalii moldoveni pot forma o coaliţie, în timp ce comuniştii se clatină, notează Reuters. "Democraţia şi adevărul au învins în sfârşit", a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal, citat de Reuters. Şi jurnaliştii francezi de la Le Nouvele Observateur sunt de părere că victoria le aparţine partidelor de opoziţie.  

Opoziţia din Moldova, partidele prooccidentale s-au declarat gata să formeze o largă coaliţie, titrează Le Monde. Potrivit rezultatelor alegerilor legislative de ieri, încă parţiale, comuniştii au înregistrat o scădere faţă de scrutinul din 5 aprilie, scrie Le Monde.

Preşedintele în exerciţiu, comunistul Vladimir Voronin, nu mai poate ocupa un al treilea mandat. La 68 de ani, acesta vrea să joace în continuare un rol politic important şi a condus campania electorală a partidului său, precizează jurnaliştii francezi.


Agenţia de presă ITAR-TASS scrie că Partidul Comunist şi-a adjudecat 50 de locuri în Parlament şi are şansa să formeze guvernul. Cât despre alegerea preşedintelui, care este decis de parlamentari potrivit Constituţiei, este nevoie de 61 de locuri în legislativ, motiv pentru care comuniştii trebuie să negocieze cu partidele de opoziţie.

Una peste alta, opoziţia va avea 50 de mandate în legislativul de la Chişinău, a concluzionat ITAR-TASS, după ce a publicat rezultatele parţiale obţinute de partidele de opoziţie. Moldovenii au ales între Vest şi Rusia, relatează The New York Times. Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Şomajul este uriaş, iar ţara depinde de banii trimişi de miile de moldoveni care muncesc în străinătate, mai aminteşte cotidianul american.

Opoziţia a câştigat alegerile, potrivit rezultatelor parţiale, scrie şi Wall Street Journal. Dacă principalele partide de opoziţie proeuropene se unesc pentru a forma guvernul, acest lucru i-ar oferi majoritatea în legislativul de la Chişinău cu 101 locuri.

Nici una dintre tabere nu deţine majoritatea de 61 de mandate în Parlament, necesare pentru alegerea succesorului preşedintelui comunist Vladimir Voronin, care trebuie să părăsească funcţia după două mandate consecutive, relatează cotidianul francez Liberation. (EvZ)


 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus