Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.07.2009

Valeriu Prohniţchi: Din cauza instituirii regimului de vize circa 220 de companii moldo-române şi-au sistat activitatea

Circa 220 de companii moldo-române şi-au sistat activitatea din cauza că managerii lor, după stabilirea regimului de vize, nu au putut veni în Republica Moldova, a declarat marţi, 28 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă directorul Centrului analitic independent Expert-Grup Valeriu Prohniţchi.

Prezentând o nouă ediţie a raportului “Euromonitor“, Valeriu Prohniţchi a menţionat că în prima jumătate a anului 2009, climatul de afaceri din Moldova s-a deteriorat. El a menţionat că este pentru prima dată în trimestrul I şi II se observă un fenomen de dezinvestire, adică de reducere a investiţiilor străine ca sold absolute.

“Este un lucru extrem de îngrijorător, pentru că aceasta denotă scăderea confidenţei investitorilor străini în R. Moldova şi chiar putem vorbi de plecarea unor investitori din R. Moldova. Nu este clar despre ce companii vorbim, dar acest lucru este clar din balanţa de plăţi pentru primul trimestru", a spus Prohniţchi.

În context, raportul menţionează că România în 2008 ocupa locul 4 în topul investitorilor străini, cu o pondere de 5,9% din total investiţii (151,8 mil. dolari SUA). Însă, în actualele condiţii, volumul investiţiilor româneşti vor scădea până la sfârşitul anului curent. Astfel, după instituirea regimului de vize, mai multe companii cu capital românesc au fost nevoite să-şi sisteze activitatea în Republica Moldova din cauza procedurilor complicate de obţinere a vizelor pentru proprietarii, partenerii sau angajaţii întreprinderilor respective. Totodată, măsura respectivă a afectat grav climatul de afaceri şi pentru alte companii care angajează cetăţeni români, în special, cele amplasate în raioaele din apropierea frontierei. Or, hotărârea privind instituirea regimului de vize nu a fost susţinută de careva reglementări clare privind procedura de solicitare a vizelor pentru cetăţenii României, statutului cetăţenilor României stabiliţi cu domiciliul permanent sau care lucrează în Republica Moldova”; se mai arată în “Euromonitor”.
    
Euromonitorul este un raport întocmit la fiecare trei luni de asociaţiile ADEPT şi Expert Grup, care şi-au propus să monitorizeze modul în care autorităţile înfăptuiesc reformele pe care s-au angajat să le facă semnând Planul de acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova.

cuvinte-cheie: investitii | Euromonitor

Comentarii (0)

 

Related news

Sus