Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.07.2009

Reprezentanţi ai societăţii civile critică modul de formare a listelor electorale

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) pune la îndoială calitatea listelor electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie, declarându-se îngrijorat de anumite încălcări la elaborarea acestora.

Listele electorale, în care sunt înregistraţi alegătorii în unele cazuri conţin date eronate, incluzând persoane care au decedat, chiar şi cu 4-5 ani în urmă, sau persoane care nu mai au viza de reşedinţă în localitatea sau la adresa respectivă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, reprezentantul IDOM, Vlad Lupan. „În unele secţii de votare au fost depistate persoane în liste care au decedat cu câţiva ani în urmă. Pare o cifră nesemnificativă, dar extrapolată la numărul total de secţii de votare, devine îngrijorătoare" , a declarat Lupan.

De asemenea, el a menţionat că în majoritatea localităţilor monitorizate, listele electorale nu au fost afişate, pentru a putea fi consultate de alegători, aşa cum cere legislaţia, precum şi  faptul că listele nu au fost verificate sau întocmite conform procedurilor. În majoritatea celor 33 de localităţi monitorizate, listele nu au fost verificate la zero, aşa cum a cerut Comisia Electorală Centrală, iar în aceste cazuri, de regulă, numărul de alegători incluşi este mai mare decât în cele verificate, potrivit raportului IDOM.

Raportul prezintă însă şi unele evoluţii pozitive în ce priveşte elaborarea listelor, printre care ar fi că cetăţenii au avut posibilitate că verifice corectitudinea acestora, dar şi că această posibilitate a fost susţinută  de către autorităţi.

Solicitat de Imedia să comenteze rezultate prezentate în raportul IDOM, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a declarat că acesta nu a fost prezentat oficial CEC şi nu poate să-l comenteze. Acum toate birourile electorale sunt deschise, joi a fost ultima zi când alegătorii au putut să efectueze modificări în listă, orice alte modificări şi completări vor fi efectuate ulterior, a precizat Ciocan. Fiind întrebat dacă ştie despre cazuri privind încălcări în ce priveşte verificarea şi elaborarea listelor, Ciocan a spus că CEC nu a fost sesizată oficial referitor la asemenea fapte.

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) se prezintă ca o organizaţie independentă, non-profit, având ca scop apărarea drepturilor omului. Fondată în 2007, de un grup de jurişti, militanţi pentru  drepturilor omului. (Imedia)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus