Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.07.2009

Valeriu Gurbulea: Protestele din 7 aprilie au fost organizate, dar nu de România

Procurorul General, Valeriu Gurbulea  a declarat că protestele de la Chişinău, desfăşurate după alegerile parlamentare din 5 aprilie,  au avut un caracter organizat şi au fost pregătite din timp.  El a afirmat, totodată, că România, ca stat, nu mai este văzută ca organizatoare a protestelor din 7 aprilie.

Într-o conferinţă de presă ţinută miercuri, Valeriu Gurbulea a spus că există probe ce  atestă că mai mulţi participanţi la proteste au fost antrenaţi din timp, atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele ei. La 6-7 aprilie - a spus el - s-ar fi  atestat un flux masiv de cetăţeni străini, cu apartenenţă la diferite grupări extremiste. Unii tineri au fost plătiţi şi au avut misiunea de a provoca poliţia la acţiuni violente, a declarat Procurorul General.

Potrivit dlui Gurbulea, urmărirea penală se desfăşoară pentru organizarea acţiunilor de dezordine în masă şi tentativă de uzurpare a puterii în stat, a declarat Gurbulea.

El a refuzat însă să dea nume, spunând că printre persoanele implicate sunt şi membri activi ai unor partide de opoziţie. Prima persoană interogată a fost Vladimir Ţurcan, care în prezent este preşedintele comisiei create de autorităţi în vederea investigării cauzelor şi consecinţelor protestelor, a precizat Procurorul General.

Valeriu Gurbulea a anunţat că sunt investigate şi acţiunile forţelor de ordine care au lăsat ca sediile Parlamentului şi Preşedinţiei să fie devastate. Gurbulea a explicat, însă, că poliţia a aplicat metode defensive pentru că la proteste au participat multe fete şi copii, ceea ce ar fi condus la un număr mare de jertfe omeneşti.

Potrivit lui, 185 de persoane sunt puse sub urmărire penală, 141 - învinuiţi, iar cauzele penale a şase persoane au fost trimise în instanţele de judecată.

Gurbulea susţine că  în urma protestelor au fost răniţi aproape 300 de poliţişti, iar peste 320 de persoane au fost reţinute. La procuratură au fost depuse 96 de plângeri privind maltratarea de către poliţie, dar în urma investigaţiilor s-a dovedit că - spune Gurbulea - majoritatea acestora nu au corespuns realităţii.   Totuşi, procurorul  nu a exclus ca în anumite cazuri ar putea fi vorba de exces de aplicare a puterii din partea poliţiei.

Referindu-se la cazul Boboc, Gurbulea a recunoscut că, potrivit expertizei repetate, moartea tânărului a survenit în urma unor lovituri, dar a spus că acest caz este încă la etapa de investigare şi încă nu a fost primit în mod oficial raportul expertului britanic. El a negat că alte trei persoane, descoperite moarte, în circumstanţe neclare, ar fi fost omorâte în bătaie de poliţişti.

Valeriu Gurbulea a declarat că nimeni nu acuză România de organizarea protestelor de la Chişinău. „România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie. Au fost înregistrate doar unele forme", a declarat Gurbulea.

În acest sens, el a menţionat că în timpul acţiunilor din 7 aprilie au fost supuse unor atacuri cibernetice sistemele informaţionale ale instituţiilor de stat, inclusiv ale Preşedinţiei. Conform datelor urmăririi penale, aceste atacuri au venit de pe teritoriul României, a spus Gurbulea, menţionând că nu se cunoaşte dacă acestea au fost organizate de o structură de stat. „În acest sens s-a  făcut o interpelare autorităţilor române în baza unei cereri de asistenţă juridică internaţională", a adăugat Gurbulea.

Totodată, el a mai anunţat că a adresat  întrebări organelor de resort din România referitor la circumstanţele ce ţin de organizarea mai multor tineri pentru a se deplasa la Chişinău înainte şi la 7 aprilie, dar şi la circumstanţele ce ţin de „tentativele de spargere" a frontierei de stat.

La 6 şi 7 aprilie la Chişinău au avut loc ample acţiuni de protest, pe fundalul unor acuzaţii de  fraudare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Acţiunile de protest paşnic însă s-au transformat în violenţe,care au condus la altercaţii dintre protestatari şi poliţie, dar şi la devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Autorităţile au învinuit opoziţia de organizarea acestora, cu implicarea României, iar scopul ar fi fost uzurparea puterii în stat. Liderii opoziţiei acuză însă comuniştii că au provocat acţiunile de protest, pentru a distrage atenţia de la fraudarea alegerilor, criza economică din ţară şi pentru a discredita formaţiunile de opoziţie. (Imedia)

cuvinte-cheie: proteste

Comentarii (0)

 

Related news

Sus