Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-21/chishinaul-spera-sa-finalizeze-in-decurs-de-c-teva-zile-negocierile-cu-moscova-in-privintza-celor-50-11143.html
Data: Jul 21, 2009 (09:23)

Chişinăul speră să finalizeze în decurs de câteva zile negocierile cu Moscova în privinţa celor 500 milioane de dolari

Creditul de 500 milioane de dolari pe care l-a promis Federaţia Rusă Republicii Moldova va fi acordat probabil pentru un termen de 15 ani, cu perioada de graţie de cinci ani, a declarat luni ministrul finanţelor, Mariana Durleşteanu.

Luni, guvernul a aprobat proiectul privind iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare.

Durleşteanu a declarat presei că săptămâna trecută a avut loc penultima rundă de negocieri cu partea rusă şi speră ca acestea să se încheie până la sfârşitul acestei săptămâni. „Este important că am obţinut aceste condiţii, deoarece, iniţial, partea rusă cerea ca respectivul credit să fie rambursat în decurs de zece ani, cu o perioadă de graţie de doi ani", a declarat Durleşteanu.

Ea a spus că rata dobânzii încă nu a fost stabilită şi e prematur să facă declaraţii în acest sens.

Rusia a promis să acorde un credit de jumătate de miliard de dolari Republicii Moldova, la cererea acesteia, în cadrul unei vizite efectuată de preşedintele Vladimir Voronin la Moscova, la 22 iunie.

Chişinăul a anunţat că va utiliza aceşti bani în cadrul mai multor proiecte investiţionale, în special de reparaţie a drumurilor.

În acelaşi timp, opoziţia şi unii analişti independenţi au acuzat guvernarea de contractarea acestui credit în condiţii netransparente,  avertizând că Voronin ar fi putut promite cedări importante Kremlinului, în special în chestiuni ce ţin de securitatea energetică, reglementarea conflictului transnistrean şi cursul european al Republicii Moldova. (Imedia)