Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.07.2009

EVZ: Susţinerea Rusiei pentru Voronin e doar „un mit”

Bunele relaţii ale liderului de la Chişinău cu Moscova sunt o aparenţă întreţinută de acesta pe cheltuiala Moldovei, cred comentatorii.

Preşedintele Vladimir Voronin a bifat sâmbătă o vizită la Moscova, cu puţin înaintea alegerilor de pe 29 iulie din Moldova, dar bunele sale relaţii cu Rusia sunt „un mit", cred analiştii contactaţi de EVZ. Voronin a asistat alături de Dmitri Medvedev şi de alţi patru preşedinţi din Comunitatea Statelor Independente la o cursă de cai, dar nu a avut o discuţie separată cu liderul rus. El nu e ajutat nici de faptul că împrumutul promis de Moscova - şi salutat ca o victorie - a fost amânat.

Într-un interviu acordat la Europa Liberă, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat îndoiala „că Moscova e atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova".

Lupta pentru supravieţuire

„Voronin nu e susţinut, ci folosit de Moscova", apreciază Oazu Nantoi, director în Institutul de Politici Publice de la Chişinău. „Voronin a încercat să promoveze mitul susţinerii din partea Rusiei, iar Moldova nu a avut decât de pierdut", crede analistul. La pierderi, el menţionează declaraţia semnată în martie de Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov. Documentul aproba, practic, prezenţa trupelor ruse în Transnistria pe termen nelimitat şi ridica Tiraspolul la rang de partener egal în negocierile privind statutul regiunii.

Nantoi crede că recenta vizită a lui Voronin la Moscova e o „mişcare stângace". S-a prezentat într-un grup „cam dubios", spune analistul, arătând spre liderii regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, care au participat alături de preşedinţii din Kazahstan, Tadjikistan, Azerbaidjan şi Armenia.

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, vede chiar o tensionare a relaţiilor lui Voronin cu Moscova. „Voronin ştie că acţiunile din 7 aprilie au avut drept coordonatori grupuri legate de Moscova la diferite niveluri", apreciază analistul. Pe de altă parte, precizează el, „împrumutul de 500 de milioane de dolari promis de Moscova e deja amânat până după alegeri şi se anunţă a veni în materiale de construcţii şi alte bunuri, nu în bani".

Orientarea „vizibilă" a lui Voronin spre Rusia şi acuzaţiile lansate de acesta la adresa României şi a opoziţiei moldovene „nu fac decât să trădeze relaţiile tensionate cu Moscova, care şi-l doreşte îndepărtat de la preşedinţie, dar şi tentativa sa de a-şi cumpăra supravieţuirea politică", afirmă Chifu, care detaliază şi „preţul" plătit: cedarea Moldova-Gaz către Gazprom, alături de trei centrale de termoficare, de la Chişinău şi Bălţi.

OPOZIŢIE

Se pregăteşte Lupu

Fostul preşedinte al parlamentului şi membru al Partidului Comuniştilor, Marian Lupu, a devenit ieri lider al Partidului Democrat, de opoziţie, scrie Mediafax. Văzut ca un politician reformist şi posibil succesor al lui Voronin, Lupu a părăsit Partidul Comuniştilor în iunie şi a început să-l critice pe preşedinte. Occidentul, dar şi Moscova văd în Lupu un partener bun de discuţie.

INTIMIDARE

Chirtoacă, ridicat de poliţie

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal din Moldova, a fost reţinut de poliţie sâmbătă seara, timp de 20 de minute, pentru depăşirea orei-limită de desfăşurare a întâlnirilor electorale şi prezentarea filmului „Adevărul despre 7 aprilie 2009", potrivit biroului de presă al liberalilor. Forţele de ordine au invocat o prevedere a noului Cod Contravenţional, care prevede ca întrunirile publice să se încheie cel mai târziu la ora 22.00. „Poliţia este implicată în campania electorală, la fel ca şi Biserica, pădurarii şi multe alte structuri ale statului", a declarat Chirtoacă ieri, pentru EVZ.

PARIA

Lider al basarabenilor, reţinut pentru „crima cibernetică"

Dan Caranfil, liderul Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, cunoscut pentru protestele susţinute în aprilie faţă de câştigarea alegerilor de către comunişti, a fost reţinut, sâmbătă, la intrarea în Republica Moldova, declară surse citate de portalul de ştiri moldovean Unimedia. Potrivit martorilor, tânărul ar fi fost reţinut pentru că deţinea un laptop cu un sistem de operare fără licenţă. „Caranfil a plecat din vama Leuşeni spre Chişinău, fiind însoţit de trei persoane din cadrul Direcţiei de prevenire şi combatere a delictelor cibernetice, informatice şi transnaţionale a MAI. Oficialii urmează să verifice toată informaţia deţinută pe computerul lui portabil", a declarat George Mocanu, preşedintele Organizaţiei de tineret a Partidului Liberal Democrat Moldova. (EVZ.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus