Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.07.2009

„Barometrul Opiniei Publice – Iulie 2009”

„Barometrul Opiniei Publice – Iulie  2009”

Pe data de 20 iulie a avut loc prezentarea rezultatelor unui nou sondaj "Barometrul de Opinie Publică - iulie 2009". Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA. Sondajul a fost efectuat în perioada 26 iunie - 10 iulie 2009, pe un eşantion de 1534 de persoane din 115 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maxima de eşantionare fiind de ± 2.5 %.

Rezultatele principale

Economie - aspecte generale

În Republica Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită în opinia a circa 67% din populaţie, ponderea persoanelor cu această părere a crescut  cu 16 % faţă de studiul din octombrie 2008 şi cu aproximativ 9% în martie 2009.  Această opinie o împărtăşeşte

  •  populaţia din mediul urban, cu un nivel de educaţie mai înalt şi din categoria de vârstă 18-44 ani.
  • Marea majoritate a populaţiei (peste 3/4) continuă să fie nemulţumită de activitatea conducerii ţării în domeniile principale ale vieţii sociale: locuri de muncă (82%),salarii (81%), nivel de trai (80%), agricultură (76%). Majoritatea populaţiei nu este mulţumită de calitatea guvernării nici în domeniul industriei (76%), combaterii corupţiei (73%), asistenţei medicale (68%), pensiilor (64%).
  • Actuala situaţie economică a ţării nemulţumeşte pe circa 66% din populaţie. Comparativ cu anul trecut,  26% din populaţie consideră că situaţia economică actuală a rămas neschimbată, iar 52% susţin că este mai proastă. Comparativ cu sondajul precedent a crescut cu 20 puncte procentuale ponderea populaţiei care consideră că situaţia economică actuală este mai proastă.
  • Perspectivele economiei RM pentru anul viitor în opinia populaţiei sunt şi mai sumbre, aproximativ 22% cred că va fi puţin mai bună, 20% o văd neschimbată. Semnificativ este procentul persoanelor care nu ştiu ce să se aştepte de la următorul an - 26%, fapt ce indică o lipsa de încredere în viitorului apropiat.
  • Aproximativ 91 la sută din respondenţi consideră că RM este afectată de criza financiară globală, 55% considerând că RM este afectată în mare măsură. Circa 57% din cei chestionaţi afirmă că criza a afectat pe dânsul personal sau familia.

Calitatea vieţii - probleme sociale

Sunt nemulţumiţi de felul în care trăiesc 48% din populaţie, acest indice fiind în creştere cu 9% faţă de barometrul din toamna 2008. Nemulţumirile populaţiei sunt legate, în primul rând de: insuficienţa banilor (78% se declară nu prea mulţumiţi sau deloc mulţumiţi), viaţa politică din ţară (77%), curăţenia /îngrijirea localităţii în care trăiesc (64%) şi asistenţa medicală (63%).  

  • Circa (43%) din populaţiei susţine că viaţa sa este aproximativ la fel cu cea de acum un an, iar o treime din respondenţi o apreciază drept mai proastă.  
  • Pentru 23% din populaţie veniturile disponibile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, iar 49% reuşesc să acopere doar strictul necesar pentru trai.  Comparativ cu martie 2009 a crescut cu 11 puncte procentuale ponderea celor care declară că veniturile le ajung doar strictul necesar pentru trai.
  • În acest context, menţionăm că majoritatea populaţiei continuă să fie îngrijorată cel mai mult de sărăcie (53%), preţuri (49%) Îngrijorarea faţă de preţuri este mai pronunţată în cazul persoanelor în etate (56%).  O parte semnificativă din cetăţeni este îngrijorată de şomaj (45%), în special tinerii (18-29 ani) şi viitorul copiilor (45%).
  • Sursa cea mai importantă de informare a populaţiei continuă să fie televiziunea (88%), aceasta fiind şi sursa de informare în care 59% din populaţie au cea mai mare încredere. Pentru 42% din populaţie sursa principală de informare este radioul şi doar pentru fiecare al cincilea respondent sursa primară de informare sunt ziarele (în special pentru populaţia cu nivel înalt de studii).

Politică

Nivelul de interes al populaţiei ţării pentru politică este de 29% (sunt interesaţi foarte mult sau mult). Dezinteresul faţă de viaţa politică este mai pronunţat la femei, persoanele în etate, persoanele cu nivel scăzut de studii.

  • Instituţiile statale continuă să fie taxate cu o încredere redusă din partea populaţiei, principalele instituţii ale statului Guvern -31%, Parlament - 30%, Preşedintele ţării -31%. Cele mai mici cote de încredere sunt înregistrate pentru partidele politice (21% au foarte multă sau oarecare încredere), sindicate (23%) şi justiţia (28%).
  • Dintre personalităţile politice de cea mai mare încredere  se bucură Marian Lupu şi Vladimir Voronin  cu câte (38%), urmaţi de: Zinaida  Greceanîi (34%), Dorin Chirtoacă (28%) şi Vlad Filat (23%).
  • În cazul răspunsului liber privind personalitatea politică care este creditată cu cea mai mare încredere, 25% din respondenţi au declarat că nu au încredere în nimeni. Totuşi, Vladimir Voronin (18%) este personalitatea investită cu cea mai multă încredere, urmată de Marian Lupu (11%), Dorin Chirtoacă (10%),  Zinaida  Greceanîi (5%), şi Vlad Filat - (4%).
  • Referindu-ne la partide, menţionăm că de cea mai mare încredere continuă să se bucure PCRM (40%). Următoarele partide, care se bucură de un nivel relativ înalt de încredere (comparativ cu alte partide), sunt: PDM (25,4%). PLM (24,8%), PLDM (22%), AMN (16%).
  • Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii, 7% din populaţie nu ar participa la vot, 31,1% din întreg eşantionul ar vota pentru PCRM. Următoarele partide care ar putea depăşi  actualul prag electoral sunt: PLM (13,2%), PDM (9,6%), PLDM (7,2%).   Indecişi sunt 22,4 la sută din cetăţeni, 6,3% din respondenţi nu au dorit să ofere un răspuns la această întrebare, circa 4,8% nu ar vota, iar 5,4% din opţiunile celor intervievaţi se distribuie între celelalte partide şi candidaţi independenţi înscrişi în cursa electorală.

Circa 60% din populaţia intervievată este de părerea că Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului. Această opinie este mai evidentă în cazul locuitorilor din mediul urban şi a persoanelor cu nivel socio-economic şi nivel de studii mediu şi înalt.

  • Alegerile din Republica Moldova nu se desfăşoară liber şi corect în opinia a 45,5 la sută din populaţia adultă a ţării.  Profilul socio-demografic al persoanelor de această părere îl constituie locuitorii din mediul urban şi persoanele cu nivel socio-economic şi nivel de studii mediu şi înalt.

Relaţii externe

Populaţia în proporţie de 52 la sută consideră că partenerul strategic de bază al Republicii Moldova trebuie să fie Rusia, în timp ce pentru UE se pronunţă 26%, iar pentru România doar 11%.

  • Se atestă o uşoară îmbunătăţire în viziunea populaţiei în ce priveşte relaţiile cu UE, 53% din cei intervievaţi le apreciază ca fiind bune şi foarte bune. Pentru aderarea RM la UE s-au pronunţat 67% din populaţie, iar pentru aderarea la NATO circa 21%.

***

Rezumat de presă  BOP iulie 2009

Prezentarea publică a rezultatelor BOP iulie 2009

Raport final BOP iulie 2009 - prima parte

Raport final BOP iulie 2009 - dinamica rezultatelor

cuvinte-cheie: Barometrul | opiniei | Publice | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus