Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.07.2009

Întrevedere Vladimir Voronin - Kalman Mizsei

Potrivi unui comunicat al preşedinţiei de la Chişinău, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Miszei.

În cursul întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii vizînd situaţia social-politică din ţara noastră, fiind abordat în special subiectul apropiatelor alegeri anticipate în Parlamentul Republicii Moldova, relaţiile moldo-comunitare, problematica transnistreană, etc.

Reprezentantul UE a remarcat tendinţele de încurajare de către partidul de guvernămînt a dialogului dintre principalii actori politici în spirit constructiv, în beneficiul întregei societăţi. Kalman Mizsei a subliniat interesul Uniunii Europene pentru menţinerea stabilităţii în Republica Moldova şi a instituţiilor statale ale ţării noastre. Oficialul european a menţionat existenţa unor bune premise pentru asigurarea caracterului liber şi corect al scrutinului din 29 iulie.

În alt context Vladimir Voronin şi Kalman Miszei au reiterat interesul reciproc pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, accentuînd că în UE se doreşte iniţierea negocierilor moldo-comunitare pe marginea unui nou acord cu ţara noastră. În acest context Preşedintele a reconfirmat importanţa deosebită atribuită de către autorităţile moldoveneşti obţinerii de către Republica Moldova a unui regim liberalizat de circulaţie în spaţiul UE pentru cetăţenii moldoveni.

Şeful statului şi Reprezentantul Special al UE au abordat şi subiectul crizei financiare globale şi al măsurilor întreprinse de autorităţile Republicii Moldova în vederea atenuării impactului acesteia asupra ţării noastre.

În cadrul întrevederii a fost discutată şi tematica reglementării transnistrene, Vladimir Voronin şi Kalman Miszei fiind unanimi în opinia privind necesitatea reluării cît mai curînd posibil a negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean în formatul „5+2".

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus