Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.07.2009

Chişinăul nu a răspuns unui proiect al tratatului de frontieră remis de Bucureşti

Chişinăul nu a răspuns unui proiect al tratatului de frontieră remis de Bucureşti

România a trimis Republicii Moldova, la începutul acestui an, un proiect de tratat privind regimul frontierei de stat, dar încă nu a primit niciun răspuns de la Chişinău, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu într-un interviu pentru "Cotidianul".

"Proiectul de tratat privind regimul frontierei de stat a fost trimis Chişinăului la începutul acestui an şi nu am primit nici un fel de răspuns. Din punctul nostru de vedere suntem gata să discutăm orice fel de variantă, orice fel de răspuns primit de la Chişinău, dar nu am primit nici un răspuns", a declarat ministrul de externe, întrebat de ce refuză România semnarea Tratatului de frontieră.

“În locul retoricii simplificatoare şi lipsite de orice orientare a Chişinăului, ar fi bine să ne vină răspunsuri, cu varianta Republicii Moldova în legătură cu acest tratat, şi atunci vom discuta. Deocamdată, există o atitudine de un anume fel, dar nu avem poziţia Moldovei pusă pe hârtie”, a spus Diaconescu.

Referindu-se la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu la mijlocul lunii mai, la Piatra Neamţ, că România consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră cu Moldova "care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov", Diaconescu a spus că acestea au fost făcute în contextul declaraţiilor autorităţilor de la Chişinău. “Suntem dispuşi să privim cu toată flexibilitatea negocierile, inclusiv în ideea de a face anumite compromisuri, dar nu ştim pe ce text deoarece nu am primit nimic de la Chişinău”, a menţionat şeful diplomaţiei române.

Întrebat dacă România speră într-un govern într-un guvern mai prooccidental la Chişinău, după alegeri, Cristian Diaconescu a răspuns că îşi doreşte “un dialog cu un guvern care să înţeleagă sensul european”.

“România va angaja dialogul cu guvernul liber ales al Republicii Moldova, recunoscând, în acest fel, dreptul  democratic al cetăţenilor acestei ţări de a-şi alege propriul mecanism de conducere, nu avem absolut nici un resentiment şi nu pornim de la nici o anticipaţie negativă din această perspectivă, dar ne dorim un dialog cu un guvern care să înţeleagă sensul european. Noi, în acest moment, propunem Republicii Moldova proiectul european ca singura variantă pentru relaţii de bună vecinătate corespunzătoare”, a mai spus şeful diplomaţiei române Cristian Diaconescu.

cuvinte-cheie: Diaconescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus