Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
16.07.2009

Anatol Gremalschi : In învățămînt „politica guvernului corespunde unor anumite postulate ideologice”

Anatol Gremalschi : In învățămînt „politica guvernului corespunde unor anumite postulate ideologice”

Interviu cu Anatol Gremalschi
Invitatul emisiunii este expertul în educaţie, Anatol Gremalschi, fost ministru al învăţămîntului.

Europa Liberă: D-le Gremalschi, cate de justificata este reducerea atat de evidenta a numarului de studenti ce urmeaza sa fie inmatriculati in acest an? Nu arata asta mai degraba ca o razbunare a comunistilor pe universitatile care nu vor sa fabrice sustinatori ai guvernarii?

Anatol Gremalschi
: Nu cred ca este o razbunare, intrucat tendintele de a reglementa excesiv admiterea se manifesta in ultimii 5 ani. Au fost invocate diferite motive. Pur si simplu nimeni nu s-a asteptat ca vor fi  alegeri anticipate si, daca inainte de alegeri aceste lucruri nu erau facute public, acum vrei, nu vrei, se apropie admiterea si suntem nevoiti sa analizam si aceste aspecte.

Europa Liberă: Si totusi, d-le Gremalschi, este foarte evidenta o anumita tendinta. O spunea si d-l Sainciuc - avem nevoie de meseriasi, de muncitori, si nu avem nevoie de intelectuali. Asta la un moment dat suna a "noi muncim, nu gandim".

Anatol Gremalschi: Cred ca politica promovata de Guvernul Republicii Moldova corespunde - si e firesc sa corespunda - unor anumite postulate ideologice. Postulatul ideologic de baza care se promoveaza in ultimul an in Republica Moldova este unul foarte clar: statul decide tot, statul este unicul beneficiar al serviciilor educationale, iar acolo mai sunt niste elevi si studenti, care pur si simplu ne incurca sa conducem statul si sa ne bucuram de viata. Cu regret spun acest lucru, intrucat in prim-plan trebuie sa punem dreptrul cetateanului, dreptul copilului, dreptul elevului. Si el, pe propria responsabilitate, trebuie sa decida cine vrea el sa fie in viata - muncitor sau jurist, inginer, medic sau asistent medical.

Europa Liberă: D-le Gremalschi, si daca presupunem ca e necesara o reducere a numarului de studenti sau o redistribuire a cotelor de inmatriculare intre specializari, cum ar fi firesc sa fie realizat acest lucru?

Anatol Gremalschi: Pai, in primul rand, e necesar sau nu? Se afirma ca au fost facute niste studii. Din cate pricep eu, cand se face un studiu, mai intai se face publica metodologia studiului. Metodologia respectiva este discutata si aprobata de comunitatea stiintifica. Pentru mine suna bizar, sa zicem, necesitatea de cadre la specialitatea X in anul 2014, fiti atenti - 1024 de persoane. Cine poate spune cu exactitate 24 de persoane, cand in 2014 vor fi necesare anume aceste 24 de persoane. Mi se pare ca pur si simplu s-au colectat datele de la ministere, departamente, agentii, s-au insumat intr-un tabel si asta a fost tot studiul. Nu am vazut ca admiterea sa fie legata cu perspectivele de dezvoltare a economiei Republicii Moldova, sa fie identificate sectoarele prioritare. Vorbim de constructori. Criza - Doamne fereste - in constructii a redus cu 40-60 la suta volumul de lucrari. Deci, in anul acesta nu trebuie sa facem admiterea la constructii, cu 60 de procente. Ceea ce mi se pare ca nu este corect.

Europa Liberă: D-le Gremalschi, au astazi universitatile posibilitatea de a se opune acestei politici promovate de autoritati in invatamant? Sau n-au decat sa astepte vremuri mai bune?

Anatol Gremalschi:  Cred ca universitatile pot numai sa se lamenteze. Sistemul de invatamant este unul centralizat in Republica Moldova. Daca s-a ajuns la faptul ca ministerele decid cati studenti la fiecare specialitate - cu contract, fara contract - nu mai putem vorbi de dreptul universitatii de a face si ea niste prognoze. Doar cred ca nimeni nu contesta ca-n universitati sunt specialisti, care ei singuri inteleg tendintele de dezvoltare in economie si ei singuri ar putea sa prognozeze cam de cati specialisti va fi nevoie.

Sursa: Europa libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus