Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-16/168-de-morti-dupa-prabusirea-unui-tupolev-11090.html
Data: Jul 16, 2009 (05:30)

168 de morti dupa prabusirea unui Tupolev

Un avion al companiei iraniene Caspian Airlines care efectua o cursă Teheran-Erevan s-a prăbuşit, ieri, pe un câmp din nordul Iranului, toţi cei 153 de pasageri şi 15 membri ai echipajului pierzându-şi viaţa, transmite AFP.

Potrivit adjunctului directorului aviaţiei civile armene, Arsen Pogossian, 147 de pasageri erau cetăţeni iranieni, 31 dintre aceştia având origini armene. Alţi patru erau de naţionalitate armeană. Printre cei care au decedat se numără şi doi georgieni, a precizat Pogossian.

Prăbuşire de la 8.000 m

Avionul s-a prăbuşit la 16 minute după decolare, de la o altitudine de 8.000 de metri, a informat Direcţia aviaţiei civile armene, citată de RIA Novosti. Aparatul de fabricaţie sovietică încercase să efectueze o aterizare de urgenţă, după care s-a prăbuşit la 200 de kilometri de Teheran, în provincia Qazvin. Un reprezentant al administraţiei provinciale, Sirous Saberi, a declarat că echipajul constatase defecţiuni tehnice. „Din păcate, avionul a luat foc în zbor, înainte de a se prăbuşi. Fragmente ale aparatului sunt vizibile pe sol", a explicat Saberi, pentru agenţia FARS.

Sportivi decedaţi


La bordul avionului se afla şi lotul de juniori al echipei de judo a Iranului, formată din opt sportivi şi doi antrenori, care mergeau la Erevan pentru un antrenament în vederea participării la campionatele mondiale din Ungaria, la 6 august.

Prăbuşirea avionului Tupolev vine după alte două catastrofe aeriene recente, în care au fost implicate două aparate Airbus aparţinând companiilor Air France şi Yemenia. (Evenimentul zilei)