Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-15/economist-moldova-este-prinsa-str-ns-in-plasa-energetica-a-rusiei-11072.html
Data: Jul 15, 2009 (14:09)

ECOnomist: Moldova este prinsă strâns în plasa energetică a Rusiei

În primul trimestru 2009, 73% din resursele energetice importate de Moldova sunt de Rusia

73,2% din resursele energetice importate de Moldova, în primul trimestru 2009,  au fost din Rusia, arată statisticile incluse în Balanţa de plăţi publicată de Banca Naţională a Moldovei. Potrivit experţilor BNM, acest lucru se datorează faptului că Republica Moldova importă gaze naturale doar din Rusia, precum şi datorită cotei importante a gazelor naturale în valoarea totală a importului de resurse energetice în perioada dată (71,3%).

10% din costul gazelor reprezintă plăţile pentru serviciile de asigurare şi de tranzit prin Ucraina

Per total, conform datelor statisticii vamale, valoarea importului de resurse energetice, în trimestrul I 2009, a constituit 208,47 mil. USD (preţuri f.o.b.), cu 1,9% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, această evoluţie fiind determinată de reducerea preţurilor, dar şi a volumelor la importul de gaze naturale, motorină şi benzine auto. De exemplu, importul fizic de gaze naturale a scăzut cu 5,9%, până la 486,53 mil. metri cubi.

În acelaşi timp, s-a majorat semnificativ - cu 77,5% - preţul la gazul natural importat, de la 191 USD pentru o mie de metri cubi, în trimestrul I 2008, până la 339 USD, în trimestrul I 2009. Preţul rezultat din datele publicate de BNM este, însă, de 305,3 USD pentru o mie de metri cubi de gaze, restul de 34 USD sau circa 10% din costul gazelor reprezintă plăţile pentru serviciile de asigurare şi de tranzit prin Ucraina, ne-au declarat anterior specialiştii BNM. Curios este că în trimestrul I al anului 2008 aceste servicii costau circa 20 USD pentru fiecare mie de metri cubi.

De unde importăm resursele energetice

O altă surpriză a Balanţei de plăţi publicate de BNM este că furnizor de gaze în Moldova a fost Rusia şi nu Kazahstanul, cum a anunţat anterior Biroul Naţional de Statistică. Toate aceste diferenţe creează confuzie, deşi nu schimbă mare lucru - oricum Gazpromul este cel care ne livrează gaze - că sunt extrase în Kazahstan sau în Rusia nu contează.  
Alţi furnizori importanţi de resurse energetice (în special produse petroliere) au fost România (12,5%), Ucraina (5,6%) şi Belarus (5,2%). De notat că importurile de resurse energetice din România s-au redus de 2,8 ori, iar cele din Ucraina din contra au crescut - de 2,1 ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În această perioadă, importurile de energie electrică efectuate din Ucraina au fost minime şi au constituit 1,21 mil. kWh, faţă de 652,65 mil. kWh în primul trimestru 2008. Această situaţie se datorează deciziei autorităţilor moldovene de a procura energia electrică de la centrala Cuciurgan (CERS Moldovenească).

Sursa: ECOnomist