Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-14/remiterile-emigrantzilor-catre-tzarile-emergente-ar-putea-scadea-cu-73-in-2009-11033.html
Data: Jul 14, 2009 (08:10)

Remiterile emigranţilor către ţările emergente ar putea scădea cu 7,3% în 2009

Criza economică şi financiară începe să afecteze volumul de transferuri de fonduri ale imigranţilor către ţările în curs de dezvoltare, acestea urmând a scădea cu 7,3% în 2009, conform unui studiu al Băncii Mondiale (BM), publicat luni la Washington, relatează AFP.

După o creştere de 15% în 2008, la 328 miliarde dolari, remiterile imigranţilor către ţările în curs de dezvoltare vor scădea cu 7,3% în 2009, la 304 miliarde dolari, conform estimărilor Băncii Mondiale.

România este pe locul opt în lume după remiterile lucrătorilor din străinătate, cu 9,4 miliarde dolari, reprezentând 5,1% din produsul intern brut.

Transferurile de fonduri ale emigranţilor au început să scadă în al patrulea trimestru din 2008, după intensificarea crizei economice, scrie organizaţia.

BM mai apreciază că remiterile sunt "relativ rezistente" şi că scăderile înregistrate sunt sub ritmul reducerii fluxului de investiţii private către statele sărace.

Banca Mondială estima în martie că statele în curs de dezvoltare vor fi confruntate în 2009 cu un deficit de finanţare de 270-700 miliarde dolari "pentru că investitorii ocolesc statele emergente".

"Rezistenţa" acestor transferuri ale emigranţilor se explica prin faptul că "chiar dacă noile fluxuri migratoare au scăzut, numărul emigranţilor nu a fost afectat de criză", reiese din raportul BM.

În ciuda acestui fapt, Banca estimează că aceste transferuri, vitale pentru dezvoltarea anumitor state, ar putea scădea şi mai mult, până la 10,1% în 2009, dacă criza se va prelungi şi dacă pieţele valutare vor fi afectate de instabilitate, precum şi dacă "va avea loc o înăsprire a controalelor fenomenului de migraţie în principalele state spre care se îndreaptă emigranţii".

BM mai observă că "drept răspuns la piaţa muncii din statele de destinaţie", precum SUA, Marea Britanie, Australia, Rusia, Italia, Spania şi India, acestea au redus limitele anuale de muncitori imigranţi sau au impus limite mai stricte în ceea ce îi priveşte pe aceştia.

Conform studiului, principalele direcţii ale transferurilor de fonduri de la emigranţi sunt India (52 miliarde dolari în 2008), China (40,6 miliarde) şi Mexic (26,3 miliarde).

Pentru anumite state, contribuţia emigranţilor este vitală, afirmă BM oferind exemplul Tadjikistanului, unde aceasta s-a ridicat la 46% din produsul intern brut (PIB) în 2007, insulele Tonga (39%) şi Republica Moldova (34%). (NewsIn)

Sursa: Money.ro