Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2009

Relaţiile moldo-americane vor depinde de modul de desfăşurare a alegerilor

Declaraţia senatorului american Benjamin Cardin transmite semnale foarte clare că relaţiile viitoare ale Statelor Unite cu Republica Moldova depind de evenimentele din Moldova din următoarele săptămâni”, a declarat pentru Eeuropa Liberă preşedintele fundaţiei Moldova din Statele Unite, fost diplomat moldovean, Vlad Spânu.

„Este foarte importantă şi pentru cetăţeanul de rând şi pentru oamenii politici şi pentru cei care sunt la guvernare. Mesajul principal este că relaţiile viitoare ale Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii depind foarte mult de felul în care în RM se vor respecta principiile democratice, cum se va crea în Moldova un nou Guvern, cum se vor petrece alegerile şi cum se vor respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Astea sunt principiile pe care se bazează SUA în relaţiile cu alte ţări şi deci este foarte important ca să nu se mai repete încălcările care au fost pe 5 aprilie sau pe 7 aprilie sau cele care au urmat”, a spus Vlad Spânu.

În opinia fostului diplomat, declaraţia preşedintelui Comisiei Helsinki a Congresului american - comisie care se ocupă de monitorizarea problemelor de securitate, democraţie, drepturile omului – arată clar că Congresul urmăreşte cu atenţie şi cunoaşte ce s-a întâmplat după alegeri în Moldova: „Congresul urmăreşte în continuare cum se vor desfăşura alegerile. Şi transmite direct guvernului Moldovei un mesaj în care spune că ar dori să vadă ca Guvernul să permită acces liber la mass-media publică, care este una din problemele cheie ale Moldovei, pentru că doar guvernarea are acces la instituţiile mass-media publice”.

Senatorul american Ben Cardin a cerut vineri, 10 iulie, Preşedintelui moldovean în exerciţiu , Vladimir Voronin, să asigure alegeri libere şi corecte pe 29 iulie. Într-o declaraţie făcută în plenul Senatului SUA el a remarcat că „Republica Moldova organizează alegeri parlamentare anticipate la 29 iulie, după ce alegerile din 5 aprilie au fost urmate de proteste ale tineretului care a dorit să-şi arate lipsa de încredere în procesul electoral”.

„Protestele au devenit violente şi au dus la arestarea a sute de protestatari care au fost bătuţi cu cruzime şi au fost supuşi tratamentelor inumane în comisariatele de poliţie. Chiar şi deputatul  independent Valentina Cuşnir a fost abuzată şi bătută de poliţie, fiind rănită. Trei tineri au murit, şi se relatează că moartea le-a fost cauzată de bătăi”, afirmă senatorul american.

„Au fost expulzaţi din ţară jurnalişti străini, iar reporteri moldoveni au fost arestaţi şi intimidaţi, le-a fost confiscat echipamentul. Partidele parlamentare de opoziţie, care au acuzat Partidul Comuniştilor de fraudare a alegerilor, au boicotat alegerea unui nou preşedinte, ceea ce a dus la alegeri anticipate”, se spune mai spune în declaraţie.

Totodată, Ben Cardin a subliniat că „la 29 iulie, Guvernul Republicii Moldova mai are o şansă să  demonstreze cetăţenilor şi comunităţii internaţionale că rămâne ataşat principiilor democratice şi standardelor internaţionale”.

„Autorităţile moldovene trebuie să asigure accesul tuturor concurenţilor electorali şi experţilor din societatea civilă la mediile publice, precum şi să asigure posibilitatea ca alegătorii din străinătate să poată participa la acest scrutin important. Statele Unite îşi vor condiţiona bunele relaţii cu noul guvern moldovean în funcţie de respectul pentru ordinea de drept şi drepturile omului. Comisia Helsinki din SUA, al cărei preşedinte sunt, va continua să monitorizeze desfăşurarea procesului electoral în Moldova şi va ţine un briefing după scrutin”, a declarat senatorul Ben Cardin.

Ben Cardin este membru al Partidului Democrat din SUA din care face parte şi preşedintele Barack Obama.

cuvinte-cheie: Benjamin | Cardin

Comentarii (0)

 

Sus