Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2009

Promo-LEX a lansat primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate în 7 regiuni din Moldova

Asociaţia Promo-LEX a lansat astăzi primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Procesul de monitorizare s-a realizat în 7 circumscripţii electorale: Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Primul raport de monitorizare se referă la perioada 16 iunie - 11 iulie 2009.

„Prin intermediul acestui proiect de monitorizare, ne dorim asigurarea unor alegeri libere şi corecte în toată ţara. Având experienţa monitorizării procesului electoral în regiunea transnistreană, de data aceasta am hotărât să facem mai mult. La acest scrutin observăm procesul electoral şi în unele raioane din dreapta Nistrului, adică în cele în care tradiţional sunt deschise secţii de votare pentru alegătorii domiciliaţi în regiunea transnistreană", a declarat Ion Manole, Preşedintele Asociaţiei Promo-LEX.

În primul raport de monitorizare se constată faptul că desfăşurarea procesului electoral se caracterizează printr-o serie de tendinţe care ar putea limita posibilităţile de exercitare a dreptului de vot a unor grupuri de alegători şi întârzieri în executarea planului calendaristic stabilit de Comisia Electorală Centrală.

„Prin stabilirea datei alegerilor într-o zi de lucru, alegătorilor moldoveni aflaţi peste hotare, şi celor din regiunea transnistreană, li se limitează dreptul la vot. Obligaţia de a vota la locul de reşedinţă temporară şi lipsa unor reglementări suplimentare complică participarea alegătorilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ din afara localităţilor de domiciliu", a afirmat Ion Guzun, jurist Promo-LEX.

Observatorii au constatat cazuri de influenţă abuzivă asupra alegătorilor, implicarea excesivă a forţelor de ordine în activităţi electorale, implicarea minorilor în activităţi de campanie şi tratament preferenţial din partea autorităţilor publice locale faţă de unii concurenţi electorali.

Către sfârşitul perioadei monitorizate, Consiliile Electorale Raionale nu au făcut publice informaţii cu privire la hotarele secţiilor de votare, adresa şi informaţiile de contact ale secţiilor de votare, în pofida unui termen limită stabilit pentru data de 3 iulie. De asemenea, Comisia Electorală Centrală nu a reuşit să colecteze în termenii stabiliţi listele electorale preliminare de la administraţiile publice locale, unele liste prezentate fiind incomplete.

Observatorii Promo-LEX au constatat că recomandările formulate de grupurile de monitorizare naţionale din 2009 şi 2005 au fost implementate într-o măsură redusă şi selectivă. Pentru alegerile anticipate din 29 iulie 2009, administraţia electorală nu a anunţat deschiderea unor secţii de votare suplimentare pentru asigurarea dreptului de vot a cetăţenilor domiciliaţi în regiunea transnistreană. Autorităţile abilitate nu au investigat cazurile de încălcare ale legislaţiei electorale, semnalate de grupurile de monitorizare. Calitatea listelor electorale continuă a fi o îngrijorare majoră. Rămâne neclar cui revine responsabilitatea finală pentru întocmirea listelor electorale. Administraţia electorală a dispus aplicarea unei ştampile distinctive în fişele de însoţire ale alegătorilor, fără a întreprinde alte măsuri de prevenire a votului multiplu.

Promo-LEX va continua monitorizarea procesului electoral şi va publica alte rapoarte de monitorizare până la ziua alegerilor. Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de către National Endowment for Democracy (NED).

cuvinte-cheie: Promo-LEX

Comentarii (0)

 

Related news

Sus