Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2009

Curierul electoral din 13 iulie

Organizaţii nonguvernamentale cer concurenţilor electorali să garanteze conştient protecţie socială fiecărui cetăţean

  • Platformele concurenţilor electorali sunt criticate de ONG-uri, cel puţin pe segment social. În jur de 20 de lideri activi în domeniu şi-au pus semnătura sub un apel comun, care îndeamnă concurenţii electorali să garanteze conştient protecţie socială fiecărui cetăţean.

70 de observatori din CSI vor monitoriza campania electorală şi alegerile din 29 iulie

  • O echipă formată din 70 de observatori din Comunitatea Statelor Independente va monitoriza campania electorală şi alegerile parlamentare din 29 iulie.

Fundaţia "Moldova" din Washington a lansat "o acţiune de mobilizare a voturilor pentru alegerile din 29 iulie"

  • Fundaţia Moldova din Washington, în colaborare cu organizaţiile diasporei din America de Nord şi Europa, a lansat "campania de mobilizare a voturilor: "5 SMS-uri pentru o Moldovă democrată!"

Primăria Chişinău a recepţionat 1900 de cereri privind rectificarea datelor din listele electorale

  • La o săptămână de la lansarea serviciului on-line de verificare a listelor electorale, peste 12 mii de vizitatori ai paginii oficiale a Primăriei Chişinău au accesat modulul respectiv. Până la acest moment, au fost recepţionate peste 1900 de cereri, prin intermediul rubricii Formular, cetăţenii solicitând rectificarea datelor din listele electorale.

Secretarul CoЕ critică „Moldova 1"

  • Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Terry Davis, se declară îngrijorat în legătură cu acuzaţiile lansate de postul public de televiziune „Moldova 1", în cadrul unor emisiuni, potrivit cărora persoane angajate de CoE ar fi participat la dezordinile post-electorale din aprilie, se spune într-un comunicat al CoE.

CCA insistă asupra respectării de către radiodifuzori a prevederilor electorale

  • Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) atenţionează radiodifuzorii să respecte Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie.

Mihail Formuzal: În Găgăuzia alegerile nu vor fi falsificate

  • În Găgăuzia, alegerile nu vor fi falsificate, a declarat luni, 13 iulie, la o conferinţă de presă başcanul Mihail Formuzal. „Eu, în calitate de conducător al autonomiei, nu am îndemnat oamenii să voteze pentru o formaţiune aparte. Alegătorii îşi vor da votul aşa cum vor crede că este corect", a spus guvernatorul.

Simpatizant PLDM spune că a fost atacat de mascaţi în timp ce păzea afişajul electoral al partidului

  • Ştefan Roşca, simpatizant al Partidului Liberal Democrat (PLDM), spune că a fost atacat de câteva persoane mascate luni dimineaţa, 13 iulie, în timp ce păzea un panou electoral al formaţiunii, amplasat în sectorul Buiucani al capitalei. Acesta a povestit într-o conferinţă de presă că unul dintre mascaţi l-a atacat cu un cuţit, provocându-i o rană adâncă de 6 cm.

PL şi PD critică sistemul educaţional

  • Partidul Liberal (PL) consideră că există o criză şi în sistemul educaţional din R. Moldova, doarece guvernarea comunistă nu a asigurat finanţarea corespunzătoare a sistemului educaţiei. Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), de asemenea, atenţionează asupra netransparenţei proiectului Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET), care presupune comasarea unor instituţii de învăţămînt superior şi reorganizarea reţelei instituţiilor de învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate.

O parte a UCM susţine PDM în alegerile anticipate din 29 iulie, 2009

  • O parte a Uniunii centriste din Moldova (UCM), care îl susţine pe ex-preşedintele formaţiunii, actualul vicepreşedinte Mihai Petrache, vor susţine partidul Democrat din Moldova, condus de ex-speakerul Marian Lupu.

Vasile Tarlev îl acuză pe Mihai Petrache pentru că „doreşte să distrugă UCM"

  • „Acţiunile lui Mihai Petrache, ex-vicepreşedintele Uniunii centriste din Moldova prin care s-a anunţat excluderea din partid a mai multor membri ce candidează pe lista electorală  a Partidului Social-Democrat din Moldova, au menirea de a submina şi distruge formaţiunea". O declaraţie în acest sens a făcut Vasile Tarlev, liderul Uniunii centriste din Moldova, care a fost ales în calitate de preşedinte a formaţiunii în septembrie, 2008, dar nu a fost înregistrat de Ministerul justiţiei.

Vicepreşedintele raionului Căuşeni, membru PPCD a aderat la PSDM

  • Vice-preşedintele raionului Căuşeni din partea Partidului Popular Creştin Democrat Nicolae Bîrlădeanu, cavaler al rodinului "Şetafn cel Mare" a anunţat luni că pleacă din PPCD şi aderă la partidul Social Democrat din Moldova. Bîrlădeanu a spus că este extrem de dezamăgit de prestaţia PPCD.

AMN spune că Moldtelecom ar fi impusă să cumpere o companie de telefonie mobilă falimentară

  • Conducerea Alianţei „Moldova Noastră" (AMN) spune că preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, impune compania de telefonie cu capital de stat „Moldtelecom" SA să cumpere, „la preţ fabulos şi dubios", operatorul de telefonie mobilă „Eventis", care este în prag de faliment.

Comsomoliştii laudă politica de tineret a PCRM

  • "S-a făcut şi s-a făcut foarte mult în vederea promovării politicilor de tineret de către guvernarea comunistă". Declaraţii în acest sens au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, tinerii candidaţi comunişti în Parlamentul Republicii Moldova.

MAE face istorie

  • Mişcarea Acţiunea Europeană a anunţat luni, 13 iulie, că se va retrage din cursa electorală pe final de campanie. „Pentru prima oară în istoria politică a Moldovei, un partid alege să se retragă încă de la începutul perioadei electorale, fără a renunţa însă la a face campanie electorală pentru o idee", se spune într-o declaraţie a MAE.

Partidul Ecologist „Alianţa Verde" mizează să obţină 10-12% din voturile alegătorilor indecişi

  • Partidul Ecologist „Alianţa Verde" estimează că 60% dintre alegători mai fac încă parte din categoria electoratului indecis. Formaţiunea mizează să obţină voturile a 10-12% dintre aceştia.

PLDM acuză PCRM de organizarea de provocări în adresa sa

  • Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acuză autorităţile comuniste de organizarea provocărilor la întîlnirile electorale ale sale. PLDM a difuzat o declaraţie în care precizează că, sîmbătă, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întîlnire cu alegătorii din oraşul Orhei.

Magnificii adună idei pentru renovarea Moldovei

  • Magnificii din PPCD au dat start Programului Naţional „Ai o idee? Spune!", în cadrul căreia vor aduna idei ale populaţiei, pentru a le include în platforma electorală a partidului „Să renovăm Moldova".

***

Curierul desfasurat il gasiti pe pagina web dedicata alegerilor www.alegeri.md

cuvinte-cheie: parlamentare | alegeri | electoral | Curierul

Comentarii (0)

 

Related news

Sus