Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.07.2009

S-a dat ok-ul pentru Nabucco

Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco, semnat luni la Ankara, este completat de un acord tehnic. Acesta prevede ca Romania va beneficia de o capacitate de 2, 58 miliarde metri cubi de gaze anual. Daca nu va folosi intreaga cantitate de gaze, Romania o va putea vinde. Conducta, cu o lungime de 3.300 de kilometri va ocoli Rusia si va tranzita Azerrbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

"Proiectul Nabucco este foarte important din perspectiva securitatii energetice, atat a Romaniei, cat si a altor state membre ale Uniunii Europene, si din aceasta perspectiva Romania va participa la aceasta ceremonie de semnare, aratand sprijinul sau fara echivoc pentru sustinerea acestui proiect atat de important si din perspectiva diversificarii surselor de transport, cat si a hidrocarburilor", a declarat premierul Emil Boc.

"Romania a ales sa participe in acest proiect al carui atu principal este viabilitatea sa economica. Nabucco este eficient si mai putin costisitor decat alte initiative promovate in regiune. Asadar, are toate avantajele necesare petnru a atrage investitori si furnizori si pentru a functiona pe baze comerciale conform principiilor pietei", a mai spus Boc, mentionand ca Nabucco este proiectul principal al coridorului sudic de gaze si ca materializarea sa va reprezenta un exemplu de succes al colaborarii Uniunii Europene cu statele de tranzit, respectiv producatorii din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.


Lucrarile de constructie a gazoductului sunt programate sa inceapa anul viitor. Investitia, evaluata la 8 miliarde de euro, ar urma sa fie finalizata in 2014. Moscova pregateste, la randul ei, constructia unui gazoduct. South Stream va trece pe sub Marea Neagra si va ocoli Romania legand Rusia direct de Bulgaria.

Erdogan: Munca nu s-a incheiat odata cu semnarea, abia incepe

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei. Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc.

Erdogan a subliniat, inainte de semnare, ca "munca nu s-a incheiat odata cu semnarea, din contra, acum incepe". "Acest acord este un rezultat foarte important, dar trebuie sa recunoastem ca mai sunt multe de facut", a spus Morningstar.

Premierul turc a mai adaugat ca Nabucco "va pune Turcia intr-o pozitie importanta" in ceea ce priveste securitatea energetica din Europa si va ajuta tara in eforturile sale de a se alatura UE.

Deasemenea Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o sustinere pretioasa pentru Nabucco vineri, anuntand ca este gata sa se asocieze. Europenii asteapta inca cordul unor tari-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Boc : Azerbaijan,Turkmenistan, Kazahstan, posibili furnizori pentru Nabucco

Premierul Emil Boc a declarat luni, la Ankara, ca Romania ia in considerare statele din zona Marii Caspice - Azerbaijan, Turkmenistan si Kazahstan -, dar si statele din Orientul Mijlociu ca potentiali furnizori ai proiectului Nabucco.

"Semnarea Acordului interguvernamental pentru Nabucco demonstreaza sustinerea statelor partenere la cel mai inalt nivel pentru materializarea acestui proiect important", a declarat premierul Emil Boc la finalul ceremoniei in cadrul careia sefii guvernelor Romaniei, Bulgariei, Ungariei, Austriei si Turciei au semnat luni, la Ankara, Acordul pentru tranzitul gazoductului Nabucco.

 

Seful Executivului de la Bucuresti a declarat ca proiectul Nabucco este important din doua puncte de vedere - asigurarea securitatii energetice si viabilitatea economica. El a argumentat ca proiectul Nabucco va asigura diversificarea resurselor si rutelor de transport ale hidrocarburilor, securitatea energetica, fiind totodata mai putin costisitor decat alte initiative similare promovate in regiune. "Astfel, proiectul are toate ingredientele necesare pentru a atrage investitorii si furnizorii", a conchis prim-ministrul roman.

Boc a spus ca prezenta la evenimentul de la Ankara a lui Jose Durao Barroso, pe care l-a numit "actualul si viitorul presedinte al Comisiei Europene", reprezinta un argument puternic al sustinerii UE pentru dezvoltarea proiectului Nabucco.

"Romania va ramane un partener de incredere in acest proiect. Vom continua sa promovam implementarea lui pe de-o parte ca membru al UE, iar pe de alta parte in cadrul relatiilor bilaterale cu statele furnizoare si de tranzit", a spus Boc.

In ceea ce priveste furnizorii, premierul a spus, in discursul sustinut la deschiderea evenimentului, ca Romania ia in considerare statele din zona Marii Caspice - Azerbaijan, Turkmenistan si Kazahstan - dar si pe cele din Orientul Mijlociu.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual, gaz ce provine din Asia Centrala, spre UE, trecand prin Turcia si sud-estul Europei.

In afara de premierul irakian Nuri al-Maliki, la Ankara au fost prezenti si presedintele georgian Mihail Saakasvili, un reprezentant al Azerbaidjanului si reprezentantul secretarului de stat american pentru energie Richard Morningstar.

Un sfert din gazul folosit in Europa provine in prezent din Rusia, iar un diferend intre Rusia si Ucraina - punct de tranzit esential -, a dus la intreruperea livrarilor spre Europa. In acest context a fost relansat in acest an proiectul Nabucco.

Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa fie functionabil din 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o sustinere pretioasa pentru Nabucco vineri, anuntand ca este gata sa se asocieze, fara a-si lua insa un angajament mai ferm. Europenii asteapta inca acordul unor tari-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Nabucco este in concurenta cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de monopolul rusesc Gazprom si compania italiana ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra, urmand ca apoi sa se ramifice catre sudul si vestul continentului. (HotNews.ro, NewsIn, Money.ro)

Sursa: Euractiv

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus