Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.07.2009

Corespondentului Agerpres i s-a refuzat accesul in Republica Moldova pentru ca nu a putut dovedi ca nu are SIDA

Politia de frontiera din Republica Moldova continua presiunile la adresa reprezentantilor presei din Romania, interzicand luni accesul pe teritoriul moldovenesc a corespondentului Agerpres Gabriel Apetrii, pe motiv ca acesta nu a putut prezenta o adeverinta medicala care sa ateste ca nu este infectat cu virusul HIV/ SIDA, transmite agentia de stiri.
Trimisul special al Agerpres urma sa relateze, in perioada 13 iulie - 2 august, despre campania electorala si alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 din Republica Moldova.

Gabriel Apetrii a plecat spre Chisinau cu o cursa regulata Piatra Neamt - Orhei. Formalitatile granicerilor romani in Vama Albita au durat doar cateva minute, insa vamesii moldoveni au cautat tot felul de motive pentru a nu-i permite accesul pe teritoriul tarii vecine.

Unul dintre vamesi, care a preluat pasapoartele celor 12 calatori, l-a intrebat pe soferul microbuzului daca "toti sunt de-ai nostri" si, astfel, a aflat ca intre pasageri se afla si corespondentul Agentiei Nationale de Presa Agerpres. Acestuia din urma i s-a cerut sa coboare din microbuz si a fost chemat la biroul vamesilor. Aici a fost intrebat despre scopul si durata calatoriei in Republica Moldova, locul unde va fi cazat si ce institutie reprezinta.

Dupa ce au primit toate raspunsurile, vamesii l-au trimis pe corespondentul Agerpres inapoi in microbuz. Dupa aproximativ 20 de minute, timp in care granicerii moldoveni au dat mai multe telefoane, unul dintre acestia s-a prezentat in microbuz si i-a solicitat corespondentului Agerpres legitimatia de serviciu. De asemenea, reporterul a fost din nou intrebat despre scopul si durata calatoriei in Republica Moldova. Vamesul a plecat cu legitimatia de serviciu a reporterului, iar dupa alte 30 de minute corespondentul Agerpres a fost din nou coborat din microbuz si chestionat asupra scopului si duratei calatoriei, a locului de cazare pe teritoriul Republicii Moldova, dar si a sumei de bani detinute de el.

Dupa ce a epuizat seria de intrebari standard, reluate de trei ori, granicerul moldovean l-a intrebat pe reporter daca detine "certificat HIV/ SIDA", sustinand ca fara acesta nu se poate patrunde pe teritoriul Republicii Moldova.

Reporterul Agerpres i-a comunicat vamesului ca toate documentele de calatorie au fost realizate cu sprijinul Ministerului roman al Afacerilor Externe si ca oficialii MAE nu au conditionat patrunderea pe teritoriul Republicii Moldova de detinerea unui astfel de certificat. Vamesul moldovean a declarat ca nu poate permite patrunderea in tara a corespondentului Agerpres fara acest certificat, punandu-i in vedere sa paraseasca imediat tara.

Niciunul dintre vamesi nu a putut oferi detalii cu privire la toate actele suplimentare necesare unui detinator al unui pasaport de serviciu, pentru a patrunde in Republica Moldova. "Nu va pot raspunde. Nu ma intrebati pe mine. Intrebati-l pe colegul meu sau pe sefi", a fost raspunsul oferit.

De partea cealalta, vamesii romani nu sunt surprinsi de atitudinea colegilor din Republica Moldova.
Potrivit sefului Vamii Albita, este o practica a granicerilor moldoveni de a cere sub anumite pretexte diverse acte pentru a nu putea permite accesul in Republica Moldova in special al jurnalistilor.

"Nu ma mir ca vi s-a solicitat un certificat HIV/SIDA pentru ca au mai existat astfel de situatii mai ales in luna aprilie, atunci cand jurnalistii romani nu au putut trece granita. Nu cunosc ca legislatia din Republica Moldova sa prevada un astfel de certificat pentru a permite accesul altor cetateni in aceasta tara. Noi vom informa Ministerul Administratiei si Internelor despre acest incident in care ati fost din nefericire implicat", a declarat seful Vamii Albita.

Autoritatile romane, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, au declarat ca nu au primit nicio notificare din partea autoritatilor Republicii Moldova cu privire la necesitatea detinerii unui certificat HIV/SIDA pentru a putea patrunde pe teritoriul Republicii Moldova. 

Sursa:  Romania Libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus