Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.07.2009

Chinezii vor aduce rechizite pentru Preşedinţie şi Parlament în calitate de ajutor umanitar

Chinezii vor aduce rechizite pentru Preşedinţie şi Parlament în calitate de ajutor umanitar

China va oferi Guvernului Moldovei un ajutor financiar nerambursabil în valoare de  5 milioane yuani chinezi (circa 732 de mii dolari SUA). Banii vor ajunge în Moldova sub formă de rechizite de birou destinate Parlamentului şi Preşedinţiei.
Potrivit Acordului care va fi emnat de către cele două ţări, China va suporta cheltuielile de livrare a mărfii iart Moldova va suporta cheltuielile legate de vămuirea, recepţionarea şi transportarea măfii achiziţionate din contul ajutorului oferit de China.

Premierul Zinaida Greceanîi a cerut responsabililor din Executiv să finalizeze cât mai rapid demersurile necesare, pentru ca statul să intre cât mai repede în posesia ajutorului acordat de chinezi.

Guvernul va ieftini medicamentele prin intermediul reţelei farmaceutice de stat
 
Cabinetul de miniştri a decis luni excluderea adaosului comercial de până la 15% la toate tipurile de medicamente comercializate în localităţile rurale prin intermediul reţelei farmaceutice de stat (compania "Sanfarm-Prim" şi întreprinderea "Farmaco").

Ministrul Sănătăţii Larisa Catrinici a menţionat că astfel va spori accesul populaţiei la medicamente, iar cheltuielile acesteia pentru procurarea medicamentelor se vor reduce cu circa 3 mil. le lunar. Potrivit lui Catrinici, actualmente în localităţile rurale activează circa 1100 de secţii farmaceutice de stat.
 

ANRE are un nou director general
 
Guvernul l-a numit luni pe Vadim Ceban în funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pe un termen de 4 ani. Anterior, Vadim Ceban, care a condus Direcţia politici structurale şi investiţii a Ministerului Economiei şi Comerţului al Moldovei. Vadim Ceban va intra în funcţie, începând cu 15 iulie 2009.

Guvernul l-a demis anterior pe fosul director general al ANRE Vitalie IurcuV, în baza cererii depuse. În present Vitalie Iurcu este  director al ÎS “Moldtelecom”. Precum a declarat liderul AMN Serafim Urechean, fostul direc tor al ÎS “Moldtelecom” Gheorghe Ursachi a fost demis deoarece nu a fost de acord  ca operatorul naţional de telefonie fixă să cumpere cel de-al patrulea operator de telefoni mobilă “Eventis” , care s-ar afla în pragul falimentului.


Guvernul va numi până la 1 august compania de construcţii care va distribui ajutoarele umanitare în satele afectate de inundaţii din anul cutent

Executivul a motivate adoptarea acestei decizii prin faptul că în urma organizării licitaţiilor nu au fost identificate companii de construcţii care să se ofere să transporte materialele de construcţie alocate din fondul de rezervă ale Guvernului pentru sinistraţii din raioanele ţării.  
 

Fără cratimă


Cabinetul de miniştri a exclus obligativitatea utilizării cratimei în rubricile ce nu conţin date din rapoartele primare fiscale (facturile fiscale)

Potrivit Executivului, neutilizarea cratimei nu va conduce la prejudicierea părţilor.
Anterior, Ministerul Finanţelor modificase prevederile instrucţiunii privind completarea documentelor fiscale primare cerând agenţilor ecnomici să completeze cu cratime toate spaţiile goale din rubrici. Nerespectarea acestei cerinţe conducea la aplicarea unei amnzi de până la 500 de lei pentru fiecare document fiscal primat (factură fiscală). Deoarece cratimele nu erau prigramate în sistemul de contabilitate, agenţii economici erau nevoiţi să introducă manual cratimele în locurile goale din rubrici, unde lipseşte informaţia. Ulterior, mulţi agenţi economici au solicitat ajutorul programatorilor care au justat applicaţiile de contabilitate, adăugând posibilitatea de a introduce cratime în rubricile cu date.

cuvinte-cheie: guvern

Comentarii (0)

 

Related news

Sus