Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2009

Igor Boţan: Din cele 10 partide cel mult cinci vor accede în Parlament

Igor Boţan: Din cele 10 partide cel mult cinci vor accede în Parlament

„Dacă e să comparăm cu cifra totală a partidelor înregistrate la Ministerul Justiţiei, vedem că la anticipate participă un număr relativ mic de partide. Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din 5 aprilie, înţelegem că din aceste 10 partide cel mult cinci vor accede în Parlament. Deci, jumătate nu vor intra în Legislativ. Este un efort, oarecum, inutil, întrucât va fi în favoarea partidelor mai mari”, a declarat joi, analistul politic, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT Igor Boţan pentru Imedia.

Potrivit lui Igor Boţan,  mai multe partide au văzut care le este potenţialul, au văzut că potenţialul nu le permite să aibă un rezultat bun, iar „participarea la alegeri  necesită eforturi şi fonduri pe care ele nu le au”.

„Sigur, unele partide s-ar putea înregistra la alegeri, dar s-ar face de ruşine, deoarece, şi s-a văzut acest lucru, unele din ele nu acumulează nici măcar numărul de voturi egal cu numărul de membri pe care declară că i-ar avea. Dacă e să ne raportăm la alegerile din 5 aprilie 2009, când au participat 18 partide, s-a văzut clar că au trecut doar patru dintre ele”, spune analistul, adăugând că, totuşi, unele din ele „mai încearcă marea cu degetul încă o dată”.
 
Boţan afirmă că în Moldova, ceea ce se numeşte etică politică, lipseşte. „Aspectul cultural, mă refer la cultura politică, în Republica Moldova, din păcate, ori lipseşte, ori este la un nivel atât de jos, încât ne putem aştepta la lucruri foarte neplăcute, la perpetuarea acestei situaţii de conflict, de incertitudine care are repercusiuni asupra economiei şi a vieţii sociale”, a mai spus Igor Boţan.

cuvinte-cheie: alegeri | partide

Comentarii (0)

 

Related news

Sus