Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2009

Ambasadorul Suediei la Bucureşti: Sperăm şi aşteptăm ca alegerile din Moldova de pe 29 iulie să fie libere şi corecte

"Va trebui să vedem şi să aşteptăm. Nu am fost prea încântaţi de evenimentele din 7 aprilie. Dar cel mai important este că noi sperăm şi aşteptăm ca alegerile din Moldova de pe 29 iulie să fie libere şi corecte", a declarat miercuri, ambasadorul Suediei în România Mats Aberg, într-un interviu acordat pentru EurActiv.ro.

Mats Aberg a mai spus că Suedia, în calitate de preşedinte a UE, speră ca starea mass-media din Moldova să se îmbunătăţească pentru ca mesajele partidelor să poată ieşi şi în afara oraşelor mari.

Interviul ambasadorului suedez la redacţia EurActiv.ro a fost precedată de o întâlnire online cu cititorii EurActiv în cadrul căreia a fost, de asemenea, abordat subiectul relaţiilor UE cu Republica Moldova.
 
Referindu-se la regimul de vize impus de autorităţile moldovene cetăţenilor din România, Ambasadorul a menţionat că există un sprijin solid al UE pentru România în general şi viziunea UE este că regimul vizelor trebuie ridicat. "Percepţia UE este cî regimul unilateral de vize al Moldovei trebuie ridicat. UE a fost satisfacută că România a arătat reţinere în această situaţie", a spus Mats Aberg.

Ambasadorul Suediei a menţionat că Consiliul European, la summitul din iunie, a adoptat o politică în legăatură cu Republica Moldova, care cere dezvoltarea instituţiilor democratice. "Va trebui să aşteptăm rezultatul alegerilor de la sfârşitul lunii, când va exista un nou guvern care va trebui să abordeze multe din problemele şi chestiunile legate de relaţiile cu UE. Pe de altă parte, UE va trebui să reacţioneze într-un mod contructiv în legătură cu promisiunile Moldovei", a spus Mats Aberg.

Diplomatul suedez a menţionat că există perspective bune de cooperare pentru Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, care prevede finanţare pentru şase state. "Dar este important de subliniat greutatea pe care UE o va pune pe restabilirea relaţiilor de bună vecinăntate în regiune", a subliniat Ambasadorul Suediei Mats Aberg.

cuvinte-cheie: Suedia | alegeri | Aberg

Comentarii (0)

 

Related news

Sus