Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.07.2009

Cotidianul: Băsescu tensionează relaţiile cu Moldova şi Rusia

Preşedintele României riscă să tensioneze relaţiile cu Moscova şi Chişinăul exprimându-şi speranţa că opoziţia prooccidentală va câştiga alegerile din aceasta lună, relatează Reuters.

"Sper ca forţele democratice, actuala opoziţie, să obţină rezultate mai bune după alegerile din 2009", a declarat Traian Băsescu la o întâlnire avută marţi cu jurnaliştii străini din România. "Considerăm că după alegeri, indiferent de cine se va afla la putere, relaţiile bilaterale vor intra pe un făgaş normal. Nimeni nu ne poate schimba scopul de a aduce Moldova mai aproape de UE... avem această datorie faţă de populaţia din Moldova", a mai spus Băsescu, citat de Reuters.

Agenţia aminteşte de protestele postelectorale care au avut loc în aprilie la Chişinău şi acuzele lansate de autorităţile moldovene, potrivit cărora violenţele au fost puse la cale în România. Totodată, Rusia a susţinut că protestele urmăreau să submineze suveranitatea Republicii Moldova şi a îndreptat degetul către România, arată Reuters. Voronin a acuzat opoziţia că doreşte ca Moldova să fie înghiţită de România şi că nu a făcut nimic pentru a se distanţa de retorica "unionistă" a liderilor din România, care oferă moldovenilor burse educaţionale şi paşapoarte. Circa 800.000 de moldoveni au depus cerere pentru obţinerea paşaportului românesc. "Evaluăm că în timp nu mai mult de două milioane de cetăţeni moldoveni îşi vor redobândi cetăţenia română", a apreciat Băsescu, citat de Reuters.

Declaraţiile preşedintelui au fost preluate şi de Associated Press, care comentează că acestea vor deranja autorităţile moldovene. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus