Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-07/rom-nia-sprijina-ferm-shi-total-integrarea-turciei-in-uniunea-europeana-10961.html
Data: Jul 7, 2009 (07:26)

România sprijină "ferm şi total" integrarea Turciei în Uniunea Europeană

România şi Turcia vor dezvolta, în zona Mării Negre, proiecte economice, în domeniile transporturilor şi al energiei, prin conectarea portului Constanţa de alte porturi importante din regiune, a afirmat, vineri, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, susţinând că Dunărea va deveni un nou "Drum al Mătăsii" care să lege Occidentul de Asia.

"Noi considerăm Marea Neagră un spaţiu al păcii, al colaborării, al stabilităţii. Vom dezvolta proiecte de colaborare în zona Mării Negre, care se referă la domeniul energiei, la domeniul transporturilor, în aşa fel încât să putem să legăm portul Constanţa de importante porturi din zonă", a spus Ahmet Davutoglu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Cristian Diaconescu.

El a arătat că ţările occidentale vor putea realiza mult mai uşor legături cu această zonă prin intermediul Dunării, "care va deveni pentru noi un fel de nou "Drum al Mătăsii", care să lege Occidentul de Asia".

Şeful diplomaţiei române a afirmat că a explorat, cu omologul său turc, o serie de proiecte de cooperare în ceea ce priveşte Marea Neagră şi a exprimat interesul ca Turcia să participe în cadrul sinergiei Mării Negre.

După întrevedere, ministrul Cristian Diaconescu a afirmat că Turcia şi România "au decis să-şi unească eforturile, în continuare, în ceea ce priveşte dezvoltarea dialogului politic, cooperarea economică în toate domeniile şi extinderea acestei cooperări pe o serie de dimensiuni extrem de importante pentru cele două ţări, ca de altfel şi pentru regiunea de Sud-Est a Europei".

"Turcia şi România vor dezvolta dimensiunile de cooperare în ceea ce priveşte Caucazul de Sud, Asia Centrală, zona Mării Negre şi în Sud-Estul Europei. Procesul de cooperare în Sud-Estul Europei va fi condus, în perioada următoare, de Turcia", a spus Cristian Diaconescu.

În cadrul declaraţiilor de presă comune, Diaconescu a reconfirmat "sprijinul ferm şi total" al României pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană (UE) şi i-a mulţumit, totodată, omologului turc, venit la Bucureşti la scurt timp după preluarea mandatului, pentru disponibilitatea de cooperare.

"Am considerat că este necesar ca prima vizită pe care o fac în străinătate să fie în România, în această zonă în care ne aflăm împreună, şi de aceea mă aflu astăzi aici", a spus Davutoglu.

Ministrul turc s-a referit la relaţiile româno-turce, "foarte vechi şi cu rădăcini adânci în istorie", arătând că în 2008 cele două ţări au sărbătorit 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. El a adăugat că relaţiile economice dintre cele două state au atins un nivel "deosebit" de dezvoltare, volumul schimburilor comerciale ajungând, în 2008, la 7, 5 miliarde de dolari.

"România este pentru noi cel mai important partener economic în zona în care ne aflăm. Volumul total al investiţiilor turceşti în România a atins 5 miliarde de dolari, sunt peste 6.000 de oameni de afaceri turci care îşi desfăşoară activitatea în România", a adăugat Davutoglu.

"Noi avem convingerea că, odată intrată în NATO, România a devenit o ţară şi mai puternică", a spus el, exprimând recunoştinţa ţării sale pentru sprijinul pe care îl acordă România în procesul de aderare al Turciei la UE.

Davutoglu s-a declarat mulţumit de întâlnirea cu omologul său român Cristian Diaconescu, spunând că şi-a dat seama că amândoi au aceeaşi perspectivă asupra chestiunilor mondiale. (AGERPRES)