Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.07.2009

Întrevederea Obama - Medvedev: acord de pricipiu asupra unui tratat post START

Moscova va permite aviaţiei americane să survoleze spaţiul aerian rusesc pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan. ”Sperăm să discutăm în amănunt astăzi şi mine, pentru ca sa închidem cîteva pagini dificile din istoria relaţiilor ruso-americane, şi să dechidem o pagină nouă"; “Statele Unite şi Rusia au mai multe lucruri în comun decît în contradictoriu, şi dacă ne vom concentra suficient zilele acestea, vom putea face un progres extraordinar, de pe urma cărora să benefieze popoarele ţărilor nostre”, au declarat, luni, la începutul întîlnirii lor de la Moscova, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev şi cel al Statelor Unite Barack Obama.

Şi un progres a fost într-adevăr întregistrat la Moscova, după ce cei doi preşedinţi au semnat o înţelegere privind înlocuirea Tratatului START1 de reducere a armanetului strategic. Obama şi Medvedev au semnat în total opt acorduri, între care şi acela prin care Rusia permite Satelor Unite să survoleze spaţiul aerian rusesc pentru a trimite trupe şi armament în Afganistan.

Mulţi analişti consideră că Obama are în faţă o sarcină aproape imposibilă cînd vine vorba de relansarea relaţiilor dintre America şi Rusia, care au ajuns anul trecut la temperatura celor de pe vremea Războiului Rece, după ce Moscova a invadat Georgia.

Ruşii continuă să încalce un acord de încetare a focului care a pus capăt celor cinci zile de confruntări violente în 2008, menţinînd trupe în cele două regiuni separatiste ale Georgiei.

Medvedev afirmă că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor dintre ruşi şi americani, şi a spus că are un optimism moderat în legătură cu vizita lui Obama

Dar presa de la Moscova şi comentatorii ruşi spun că e prea puţin probabil ca Rusia şi America să elimine toate punctele de divergenţă din relaţiile lor.

Rusia e profund nemulţumită de promisunea NATO că va primi cîndva Georgia şi Ucraina. Moscova respinge de asemenea categoric planul americanilor de a instala un scut antirachetă în Europa, şi condiţionează semnarea noului tratat nuclear cu Washingtonul de renunţarea la acest plan. O idee respinsă categoric de Casa Albă.

 

Sursa: Europa Liberă

cuvinte-cheie: Obama | Medvedev

Comentarii (0)

 

Related news

Sus