Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-03/procuratura-rezultatele-oficiale-ale-expertizei-privind-cauzele-decesului-lui-valeriu-boboc-nu-au-pa-10918.html
Data: Jul 3, 2009 (16:47)

Procuratura: Rezultatele oficiale ale expertizei privind cauzele decesului lui Valeriu Boboc nu au parvenit încă

Concluzia expertizei medico-legale în comisie, la etapa de faţă, încă nu este finalizată. Un raport care ar cuprinde concluzii unice în acest sens încă nu a fost prezentat Procuraturii Republicii Moldova, se arată între+un comunicat al Procuraturii Generale.  

Răspunsul remis procurorilor moldoveni de către expertul internaţional privind cauzele decesului cetăţeanului Valeriu Boboc, nu reprezintă altceva decât un document electronic - act ce nu se încadrează în prevederile normelor de procedură penală.

Procuratura Generală s-a adresat cu un demers către expertul internaţional, prin care a solicitat şi a explicat modalitatea de emitere oficială a concluziilor, pentru ca documentul respectiv să aibă forţă probatore, conform legislaţiei în vigoare (semnătură, ştampilă).

Totodată, joi, deputatul communist Vladimir Ţurcan care este şi şeful comisiei speciale pentru elucidarea cauzelor evenimentelor din 7 aprilie, a declarat că expertul internaţional a ajuns la aceleaşi concluzii ca şi medicii din Moldova: Valeriu Boboc a decedat în urma unui stop cardiac, provocat de lovituri puternice în regiunea gâtului şi a inimii.

Iniţial legiştii moldoveni afirmau că Valeriu Boboc, în vârstă de 23 de ani, s-a intoxicat cu un gaz necunoscut, deşi avea coaste rupte, vânătăi pe tot corpul, iar la cap - o urmă evidentă lăsată de o lovitura puternică. Avocaţii şi familia lui Boboc sunt siguri că tânărul a fost omorât de forţele de ordine.

Primăria municipiului Chişinău a calificat drept extrem de grav faptul că abia după ce un expret european a participat la expertiza repetată a corpului exhumat a lui Valeriu Boboc, guvernarea comunistă recunoaşte că tânărul a murit la 7 aprilie în urma unor lovituri dure. "Acest lucru este şi mai îngrijorător, deorece vine tocmai la 3 luni de la decesul lui Valeriu Boboc, pe când Primăria a anunţat că pe corpul neânsufleţit al acestuia erau înregistrate urme de violenţă chiar din prima zi, cănd tânărul a fost găsit mort", se arată într+un comunicat al Primăriei.

Autorităţile locale au creat, în baza mărturiilor persoanelor eliberate din arest, o bază de date cu 371 de persoane arestate şi sancţionate. Ultimul raport întocmit de organizaţiile neguvernamentale pentru protecţia drepturilor omului vorbeşte despre 700 de persoane reţinute de către poliţie ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie. În acelaşi timp, cifrele anunţate de autorităţile centrale sunt de câteva ori mai mici.

Primăria municipiului Chişinău a adresat comunităţii internaţionale apeluri repetate în care a cerut implicarea imediată şi o anchetă internaţională asupra evenimentelor. Administraţia capitalei a insistat asupra opririi tratamentului inuman şi degradant, a torturii în locurile de detenţie, a încetării terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor, a asigurării accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile unde au fost deţinuţi şi bătuţi tinerii arestaţi, a garantării drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare, precum şi a pedesirii celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate.