Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-02/rusia-a-interzis-unilateral-accesul-pe-teritoriul-sau-pentru-20-de-intreprinderi-de-transport-din-mo-10904.html
Data: Jul 2, 2009 (13:56)

Rusia a interzis unilateral accesul pe teritoriul său pentru 20 de întreprinderi de transport din Moldova

La 30 iunie 2009, Ministerul Transporturilor Federaţiei Ruse, a comunicat despre stabilirea unilaterală a interdicţiei de intrare a mijloacelor de transport a 20 de întreprinderi de transport a Republicii Moldova, care în perioada anilor 2008 au comis cel mai mare număr de încălcări în procesul transportului internaţional de mărfuri în baza autorizaţiilor multilaterale CEMT.

Potrivit Agenţiei Transporturi din Moldova, despre încălcările comise de agenţii transportatori moldoveni partea rusă a informat Chişinăul în cadrul şedinţei Grupului de Lucru a Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport. Totodată, oficialii ruşi au dat asigurări că nu vor admite restricţionarea accesului pentru transportatorii moldoveni de bună credinţă. La rândul său, Agenţia Transporturi va depune toate eforturile pentru a nu admite ca transportatorii de bună credinţă să aibă de suferint în urma măsuri restrictive.

Agenţia Transporturi din Moldova i-a preîntîmpinat pe  agenţii transportatori incluşi în lista faţă de care au fost impuse măsuri de inderdicţie, să nu se angajeze în operaţiuni de transport spre/din Federaţia Rusă.

Lista agenţilor Transportatori faţă de care nu au fost aplicate măsuri restrictive este publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale Transport Auto www.anta.md. Totodată, persoanele interesate de încheierea unor contracte de transport se vor adresa către Agenţia Naţională Transport Auto pentru a verifica dacă transportatorul selectat poate efectua operaţiunea de transport spre/din Federaţia Rusă, fără impedimente.

Agenţia Transporturi aminteşte că  în cadrul negocierilor desfăşurate dintre Agenţia Transporturi a Republicii Moldova şi Ministerul Transporturilor a Federaţiei Ruse, de către Federaţia Rusă au fost transmise Republicii Moldova lista a 6400 operaţiuni de transport săvărşite cu încălcarea regulilor de utilizare a autorizaţiilor multilaterale CEMT.

După crearea de către Agenţia Transporturi a unui grup de analiză în acest sens, în care au fost inclusi şi reprezentanţi a transportatorilor (Asociaţia Transportatorilor Auto Internaţionali din Moldova),  au fost constatate 1800 cazuri de transport cu încălcarea normelor nominalizate.

Faţă de cei agenţii economici care au comis cel mai mare număr de încălcări, Comisia CEMT a aplicat măsuri de sancţionare, prin retragerea în tot sau în parte a autorizaţiilor multilaterale CEMT şi a informat partea rusă despre măsurile întreprinse. La procesul de decidere privind măsurilor de sancţionare, au paticipat şi reprezentanţii transportatorilor dar şi a federaţiei sindicale a transportatorilor auto.

Anterior, Ministerul Transprturilor Federaţiei Ruse a declarat că va interzice, începând cu 15 mai, accesul pe teritoriul său pentru toţi agenţii transportatori marfari din  Moldova, care constituie 553 de întreprinderi licenţiate şi care efectuează operaţiuni de transport internaţional marfar şi aproximativ 4354 de unităţi de transport.