Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-02/anomalia-privind-vizele-moldoveneshti-pentru-rom-nia-trebuie-sa-inceteze-sutzine-ambasadorul-suediei-10902.html
Data: Jul 2, 2009 (08:41)

Anomalia" privind vizele moldoveneşti pentru România trebuie să înceteze, suţine ambasadorul Suediei

Preşedinţia suedeză a UE aşteaptă alegerile din R. Moldova şi înfiinţarea unui nou Guvern pentru ca apoi să discute despre rezolvarea "anomaliei de a avea restricţii privind viza pentru o singură ţară a UE", a declarat miercuri ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Aberg, citat de Newsin.

"În relaţionarea dintre UE şi R. Moldova, toate ţările membre au un cuvânt de spus. Oricum, trebuie să aşteptăm până după alegeri pentru a vedea care este situaţia, să vedem ce guvern va avea ţara şi ce fel de guvern avem ca partner de discuţie. Următorul pas este să discutăm cu acel guvern şi presupun că unul dintre punctele esenţiale este să oprim această anomalie de a avea restricţii privind vizele pentru o singură ţară a UE", a spus ambasadorul suedez la Bucureşti, Mats Aberg.

Aberg a mai spus că nu doreşte să speculeze în legătură cu rezultatele alegerilor, dar că preşedinţia suedeză a UE se aşteptă ca procesul electoral "să respecte standardele democratice".

Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), reuninunea miniştrilor de externe ai UE, a adoptat în iunie o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul documentului reflectând preocupările UE în legătură cu evoluţiile din acest stat.

Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzător, între UE şi Republica Moldova. La solicitarea României însă, UE a condiţionat lansarea efectivă a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toţi cetăţenii statelor membre în materie de vize, subliniind totodată importanţa respectării de către Republica Moldova a principiului relaţiilor de bună-vecinătate.

Relaţiile dintre România şi R. Moldova s-au tensionat după alegerile din 5 aprilie şi după demonstraţiile care au urmat la Chişinău. Arborarea steagurilor româneşti în timpul acestor revolte i-a oferit preşedintelui Vladimir Voronin motivul perfect de a acuza România că a organizat "o lovitură de stat".

În consecinţă, Voronin i-a expulzat pe ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, şi pe diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier. Totodată, din 9 aprilie, cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au din nou nevoie de viză.

Această decizie a Chişinăului a fost catalogată de ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, drept o măsură arbitrară şi discriminatorie. "Stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind  obligativitatea introducerii vizelor (...) este o măsură discriminatorie, deoarece potrivitul acordului dintre R. Moldova şi Comisia Europeană, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, în orice caz nu pe criteriul naţionalităţii", a punctat ministrul.