Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-01/economist-de-astazi-pretzul-gazelor-livrate-de-gazprom-ar-putea-sa-coboare-la-200-usd-10886.html
Data: Jul 1, 2009 (09:03)

ECOnomist: De astăzi, Preţul gazelor livrate de Gazprom ar putea să coboare la 200 USD

• Reducere va fi de aproape 20%

De astăzi, 1 iulie, preţul gazelor importate de Moldova de la Gazprom ar putea să coboare la cote între 190 şi 210 USD/1000 metri cub, arată estimările noastre. Astfel, după ce de la 1 aprilie 2009 gazul s-a ieftinit cu 26,4%, până la 249,44 USD, acum vom asista la o reducere cu circa 20%.

Estimările făcute de analiştii de la compania ucraineană Phoenix Capital, în baza evoluţiilor preţului la păcură şi gasoil în ultimele 9 luni, denotă că în trimestrul III, Ucraina va plăti la hotar un preţ de 200 USD mia de metri cubi. Acest preţ va fi cu 26% mai mic decât cel din trimestrul II - 270,5 USD.

Preţul anunţat pentru Moldova, a fost în trimestrul II mai mic decât cel pentru Ucraina - de 249,5 USD pentru o mie metri cubi de gaze, dar după cum s-a mai întâmplat în trecut, preţul real va fi mai mare, datorită recalculărilor în baza coeficientului capacităţii termice a gazelor livrate de Gazprom.

În acelaşi timp, ultimele estimări arată că, deoarece în ultimele trei luni preţul petrolului a crescut semnificativ, în trimestrul IV preţul gazelor importate de la Gazprom şi-ar putea relua creşterea. Anterior, ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului, Tudor Copaci, a spus că se preconizează o micşorare a preţului în trimestrele III şi IV. Conform unor date publicate în presa rusească, preţul gazelor ruseşti pentru statele CSI la finele anului urma să coboare până la 140 USD pentru o mie metri cubi. Acum aceste cifre sunt revizuite de Gazprom.

Amintim că în primul trimestru a.c. preţul real de import al gazelor ruseşti a fost de circa 339 USD, în timp ce în  tariful actual a fost prevăzut un preţ de import de 284 USD pentru mia de metri cubi de gaze naturale. În consecinţă pierderile financiare ale întreprinderii Moldovagaz acumulate de la această diferenţă au fost evaluate la 30 mil. USD, ceea ce nu a permis şi posibil că nu va permite reducerea tarifelor interne la gaze. (ECOnomist)

Conform datelor Gazprom, în anul 2009, în Moldova, inclusiv Transnistria, urmează a fi livrate 3,17 mlrd. metri cubi de gaze, din care 1,14 mlrd. metri cubi în trimestrul I, 530 mil. - în trimestrul II, 500 mil. - în trimestrul III şi un miliard metri cubi de gaze în trimestrul IV.  În baza acordului încheiat între companiile Moldovagaz şi Gazprom, preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru Moldova este stabilit trimestrial, reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor livrate de Gazprom în ţările europene, ajustat la coeficientul de reducere pentru Moldova care în 2009 este egal cu 0,8.