Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2009

Voronin şi Kuzmin au examinat rezultatele recentei vizite a preşedintelui moldovean la Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a primit pe Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin. Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, în cursul întrevederii au fost apreciate în termeni pozitivi rezultatele recentei vizite efectuate de către Preşedintele Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi discutate aspecte concrete ce ţin de realizarea înţelegerilor convenite în cadrul acesteia.

Şeful statului a reiterat şi cu acest prilej importanţa susţinerii de către Federaţia Rusă a eforturilor conducerii Republicii Moldova de menţinere a stabilităţii financiare în condiţiile recesiunii globale, apreciind drept un gest prietenesc decizia autorităţilor ruse  privind acordarea Moldovei creditului în valoare de 500 milioane dolari SUA.

Vladimir Voronin a menţionat în context că în cel mai apropiat timp o delegaţie din cadrul Ministerului Finanţelor se va deplasa la Moscova pentru a purta discuţii la această temă, iar Guvernul va elabora propuneri privind proiectele investiţionale care vor fi implementate din contul resurselor creditare vizate. Preşedintele a subliniat şi cu această ocazie că Republica Moldova şi-a demonstrat de nenumărate ori că este un stat solvabil şi că îşi onorează toate angajamentele financiare, inclusiv la capitolul achitării în termen a plăţilor pentru gaze naturale ruseşti consumate.

În contextul îndeplinirii înţelegerilor stabilite la Moscova, a fost discutată şi necesitatea demarării negocierilor în vederea elaborării unui acord interguvernamental moldo-rus privind activitatea de muncă şi protecţia drepturilor muncitorilor migranţi.

Au fost de asemenea abordate probleme vizînd colaborarea în sfera cultural-umanitară, în particular legate de acordarea de către Federaţia Rusă, pentru anul de învăţămînt 2009-2010, a 160 de burse tinerilor din Republica Moldova şi privind înălţarea în cadrul Muzeului-rezervaţie "Ţariţîno", din preajma Moscovei, a monumentului lui Dimitrie Cantemir.

Subiectele întrevederii s-au axat şi pe problematica exercitării de către Republica Moldova a preşedinţiei în cadrul CSI. În context s-a menţionat eficienţa discuţiilor purtate în cadrul şedinţelor Consiliului Economic al CSI, care s-au desfăşurat la 19 iunie în capitala ţării noastre, subliniindu-se de asemenea importanţa unei bune organizări, la Chişinău, în octombrie curent a Summit-ului Şefilor de Stat ai Comunităţii Statelor Independente. În această ordine de idei a fost accentuat interesul reciproc în intensificarea colaborării în sfera politicii de tineret, implicit în contextul Anului Tineretului, declarat în 2009 în CSI.

cuvinte-cheie: intrevedere | Kuzmin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus