Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2009

Cât de real este pericolul anunţat de Voronin în plină campanie electorală?

"Va fi sau nu Moldova ca stat independent şi suveran? Iată esenţa alegerii pe care urmează alegătorul nostru să o efectueze pe 29 iulie. Partidul nostru şi nu numai, şi alegătorii au toate motivele pentru a aprecia atît de categoric viitoarele alegeri”, a declarat Vladimir Voronin săptămâna trecută în calitate de lider al partidului comuniştilor. Corespondentul Europei Libere Radu Benea a încercat să afle cât de motivată este această apreciere categorică de la analistul politic de la Moscova Pavel Flegenhauer, expert în probleme de securitate la publicaţia The Moscow Times.

Radu Benea: Cât de real ar fi pericolul anunţat de Vladimir Voronin în plină campanie electorală?

Pavel Felgenhauer: „E un mesaj în primul rînd electoral. Pentru comunişti e foarte important să mobilizeze electoratul cu alternative de felul: dacă partidul comuniştilor nu va cîştiga alegerile cu o majoritate calificată, atunci totul va fi foarte rău şi pe alegători i-ar paşte pericolul unirii cu România. Este limpede că anume această idee stă la baza întregii strategii electorale a comuniştilor. Transnistria se află într-o situaţie foarte neplăcută, pentru că Moscova a început să-i sprijine puternic pe Voronin şi pe comunişti. Moscova s-a plasat foarte limpede de partea lor şi sprijină ideea că alternativa va fi expansiunea românească, NATO şi alte grozăvii de felul ăsta. În situaţia în care Moscova îi sprijină pe comunişti, dar există şansa ca ei să rămînă la putere sau în orce caz vor rămîne o forţă influentă în Moldova, deci în această situaţie, Moscova nu are nici un interes să sprijine Transnistria. Pentru Moscova, Transnistria începe tot timpul să devină mai simpatică, numai atunci cînd relaţiile dintre Chişinău şi Moscova devin mai reci. Şi atunci Tiraspolul va începe din nou să spună că va avea drapel rusesc şi că în general se va uni cu Rusia – nişte nerozii despre care Moscova acum nici nu vrea să audă. Nu există nici o discuţie despre recunoaşterea Transnistriei, pentru că asta îi va dăuna lui Voronin, iar Moscova nu vrea acest lucru. E un triunghi specific între Voronin, Smirnov şi Moscova. Cei doi înceară să aibă relaţii cît mai bune cu Moscova şi, totodată, să aibă relaţii cît mai proaste între ei, ceea ce produce un anume efect de scrînciob, ca să zic aşa. Desigur, Tiraspolul ar vrea ca în Moldova să vină la putere forţe mai pro-occidentale şi atunci Moscova va primi conducerea transnistreană cu braţele deschise”.

Radu Benea: Dar, o va primi aşa cum îşi doreşte? Ca pe reprezentanţi ai unui stat recunoscut şi independent?

Pavel Felgenhauer: „Asta va depinde de multe lucruri, în particular de situaţia din Ucraina. Spre deosebire de Osetia de Sud şi Abhazia, care au frontieră comună cu Rusia şi unde ruşii au introdus armata, în Transnistria ei nu prea au cum să vină cu trupe, numai dacă Ucraina va permite acest lucru. Ar fi extrem de dificil pentru Rusia să alipească la teritoriul său această exclavă mică şi îngustă, fără ieşire la mare şi care este prinsă între Moldova şi Ucraina. Mai întîi, cum s-ar spune, Rusia trebuie să se lămurească cu Ucraina şi abia apoi să se gîndească la Transnistria. Şi în general, conducerea transnistreană de cele mai multe ori nu provoacă sentimente prea bune la Moscova. Lucrul cel mai important însă este că Moscova din punct de vedere strategic nu are nici un interes acum să sprijine Transnistria. Interesul Moscovei este să-l sprijine pe Voronin, iar dacă acesta va reuşi să cîştige alegerile, atunci Moscova va începe să exercite chiar o anumită presiune asupra Tiraspolului ca să nu mai facă pe prostul, ci să accepte planul rusesc de reglementare, de creare a unei confederaţii şamd.”

Radu Benea: Şi dacă Voronin şi partidul comuniştilor nu vor avea o majoritate parlamentară calificată? Ce va întreprinde Moscova?

Pavel Felgenhauer
: „Moscovei n-o să-i placă deloc acest lucru şi o să-l perceapă ca pe o înfrîngere a influenţei Rusiei, ca pe continuarea avansării mizerabile a NATO şamd. Şi atunci, bineînţeles că Transnistria va fi din nou printre favoriţi. Şi nimic mai mult. Pentru că aşa cum spuneam, Rusia nu are nici o posibilitate, la modul fizic, să alipească Transnistria. Nu există nici soluţia militară, pentru că Moldova n-a încercat niciodată să-şi creeze o armată puternică pentru a cuceri Transnistria, spre deosebire de Georgia unde s-a investit mult în crearea unei armate mai performante cu care să le poată veni de hac separatiştilor desigur, nu armatei ruse. Moldova nu dispune de asemenea forţe armate şi nici dorinţă deocamdată de a le crea. Prin urmare, pericolul unor confruntări militare este minim. În plus, Rusia n-are cum să alipească Transnistria, pînă cînd Ucraina îşi va da acceptul. Deci, ea trebuie mai întîi să vadă ce va fi în Ucraina, şi cu alegerile, şi cu gazele naturale... Rusia are acum probleme mult mai importante decît Transnistria”.

cuvinte-cheie: Voronin | campanie | pericol

Comentarii (0)

 

Related news

Sus