Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.06.2009

Marian Lupu este una dintre necunoscutele alegerilor anticipate din Republica Moldova

La aproape trei săptămâni de la retragerea lui Marian Lupu din Partidul Comuniştilor, analiştii şi presa de la Chişinău încă mai fac eforturi să înţeleagă acest eveniment şi, mai ales, implicaţiile sale pentru rezultatele alegerilor legislative anticipate de peste o lună.

O întrebare la care toată lumea încearcă să găsească răspuns este dacă fostul preşedinte al Parlamentului a devenit într-adevăr un politician de opoziţie după ce s-a retras din Partidul Comuniştilor sau este doar un proiect al acestora în perspectiva alegerilor anticipate. Un alt aspect comentat pe larg este de la cine va lua de fapt voturi noul Partid Democrat condus de Lupu, care şi-a promovat propria echipă în fruntea listei electorale: de la cele trei formaţiuni liberale care au intrat în Parlament sau de la Partidul Comuniştilor?

Marian Lupu declară public că nu este un proiect al comuniştilor, ci, din contra, este "marea lor bătaie de cap" şi dă asigurări că în noul Parlament nu va vota un preşedinte comunist. Într-un interviu publicat vineri de săptămânalul Timpul de dimineaţă, Lupu spune că a fost folosit de comunişti ca un blazon credibil pentru a promova ideea apropierii de Europa şi critică modul de funcţionare a Partidului Comuniştilor, susţinând că plenarele şi congresele formaţiunii sunt nişte farse şi adunări formale cu scenarii regizate din timp, iar evenimentele postelectorale din aprilie au demonstrat că PCRM este foarte vulnerabil.

Expertul şi analistul Nicu Popescu, cercetător la Londra în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR), susţine că situaţia este uşor paradoxală: "cu cât mai anticomunist va fi Lupu, cu atât mai rău va fi pentru opoziţia liberală, şi cu cât mai stânga-centrist este Lupu în campanie, cu atât mai rău va fi pentru Partidul Comuniştilor".

"Dilema e următoarea: fie Lupu devine un jucător de opoziţie credibil şi atunci erodează parţial baza electorală a celorlalte partide de opoziţie, fie Lupu joacă pe centru-stânga, cu un mesaj nu la fel de articulat şi tranşant ca al celorlalte partide de opoziţie şi atunci îşi construieşte baza electorală pe centru-stânga fără a fura prea mult de la opoziţia actuală. Deci, cu cât mai anticomunist va fi Lupu, cu atât mai rău va fi pentru opoziţia liberală, şi cu cât mai stânga-centrist este Lupu în campanie, cu atât mai rău va fi pentru Partidul Comuniştilor", susţine Nicu Popescu pe blogul său.

"Cei care încearcă să înţeleagă dacă Lupu este un 'cal troian' sau adevărat actor politic aflat în opoziţie faţă de PCRM se vor ciocni de un paradox. Dacă în campania electorală Lupu/PD se situează mai pe dreapta, cu un mesaj anticomunist mai ferm, acuzaţii tranşante aduse PCRM, o ofertă de colaborare cu restul partidelor liberale în contextul post-electoral, şi o excludere a vreunei alianţe postelectorale cu comuniştii - în acest caz PD va obţine mai mult credibilitate pe dreapta, Lupu va dispersa anumite suspiciuni că ar fi 'cal troian', ar părea un actor de opoziţie mai credibil. Însă în acest caz ar şi 'fura' mai multe voturi de la opoziţia liberală. Deci cu cât mai credibil va fi Lupu ca jucător în opoziţie, cu atât mai mult va submina partidele de opoziţie, în special PLDM-ul lui Vlad Filat. Cu cât mai anticomunist va fi, cu atât mai dăunător va fi PD/Lupu pentru celelate partide de opoziţie", spune Nicu Popescu.

Al doilea model, spune el, e următorul: Lupu se situează mai pe centru/centru-stânga, cu un mesaj de politică externă între Rusia şi UE, nu exclude cooperarea postelectorală cu PCRM, menţine o distanţă egală atât de opoziţia liberală, cât şi de PCRM, critică atât guvernul cât şi opoziţia pentru gestionarea crizei din aprilie etc. "În acest caz, Lupu va părea şi mai mult un 'cal troian' comunist, care ar putea fi un partener de coaliţie cu PCRM, care nu este pe deplin credibil că jucător în opoziţie. Însă în acest caz, el probabil va rupe mai multe voturi de la PCRM, şi nu va submina atât de mult opoziţia pe cât se crede", spune în analiza pe care o semnează pe blogul său Nicu Popescu.

Anneli Ute Gabanyi, cunoscută cercetătoare în domeniul politologiei de la Berlin, a apreciat, într-o emisiune de dezbateri a Europei Libere, că Marian Lupu este un tehnocrat cu stagii făcute în America şi la Geneva şi care cunoaşte felul în care lucrurile se derulează în Occident. În al doilea rând, spune Gabanyi, acesta a pornit la drum cu o echipă excelentă - Andrei Popov, Oleg Serebrean şi alţii, oameni serioşi care vor veghea la crearea unui pol moderat centrist de stânga. "Şi vă asigur că au susţinerea partidelor social-democrate adevărate din Occident", a subliniat Anneli Ute Gabanyi.

"Plecarea lui Marian Lupu de la comunişti şi venirea lui în fruntea PD este un eveniment important şi cu urmări benefice pentru spectrul politic din Republica Moldova. Mă bucur că a adus cu el şi o echipă de oameni competenţi şi tineri, carismatici şi care au obişnuinţa comunicării cu Occidentul, dacă mă gândesc numai la fostul ambasador în Germania, Igor Corman, care aici a făcut un job extraordinar pentru interesele Republicii Moldova. La plecare, Corman a primit un ordin din partea preşedintelui german care este deosebit de înalt", spune cercetătoarea de la Berlin.

Anneli Ute Gabanyi a salutat "spargerea, de către un om care a crezut că face un bine, a unităţii de monolit a unui partid condus în mod autoritar". "Dacă citiţi declaraţia în care şi-a luat, ca să spun aşa, rămas bun de la Partidul Comuniştilor, o să vedeţi că este cea mai aspră, şi clară şi dură critică a sistemului de conducere exercitat de către Partidul Comuniştilor. De la niciun reprezentant al celorlalte partide nu am auzit o analiză atât de usturătoare şi cred că de aceea cei din partid, preşedintele şi eminenţele cenuşii, au fost deosebit de supăraţi", constată Anneli Ute Gabanyi.

Petru Bogatu, comentator politic la Jurnal de Chişinău şi postul de radio Vocea Basarabiei, a constatat, în cadrul aceleiaşi dezbateri, că este un lucru benefic faptul că "a crăpat acest partid care părea unul indestructibil şi este normal că Marian Lupu a acaparat agendă politică de la Chişinău". "Pentru că s-a întâmplat un lucru cu totul ieşit din comun - pentru prima dată un înalt reprezentant al partidului de guvernamânt l-a abandonat. Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă acest gest îl va propulsa pe Lupu pe o nouă traiectorie politică", spune Petru Bogatu.

Analistul crede că scenariile la care s-a referit presa, potrivit cărora Lupu ar fi un "cal troian", că ar fi proiectul comuniştilor, sunt fireşti atâta timp cât nu există informaţii sigure despre modul şi condiţiile în care a plecat Marian Lupu. "Sunt fireşti aceste suspiciuni pentru că experienţa amară când partidul de guvernământ şi nu doar cel comunist, dar şi cele de până în 2001 care se aflau la putere încercau să strecoare pe scena politică persoane sau partide politice care ar face jocul puterii. Deci, aceste suspiciuni sunt fireşti. Iar pe de altă parte, toată lumea a salutat acest pas făcut de Lupu. Totuşi, nimeni nu poate pune mâna în foc că pentru Lupu începe o noua fază în cariera să politică - acesta abia urmează să dovedească că se bucură de un anumit sprijin electoral şi că poate relansa Partidul Democrat, iar popularitatea de care se bucură nu este doar cea a fotoliului pe care l-a ocupat, cum a fost în cazul fostului premier Vasile Tarlev", declară Petru Bogatu.

"Mă tem că Marian Lupu, dacă va încerca un joc pe centru ca să meargă în alegeri cu un mesaj împăciuitor, ar putea să piardă. Nu pentru că ar fi prost acest mesaj, ci pentru că asta e starea de lucruri pe moment în Republică Moldova. O parte a populaţiei mai informată, mai instruită, caută să se debaraseze de sechelele sovietice şi de comunism şi deci votează pentru un mesaj foarte distinct, foarte pronunţat anticomunist. Partidele care se află pe centru-stânga şi care au venit cu un discurs mai spălăcit, mai împăciuitor, s-au prăbuşit", mai spune Petru Bogatu, comentator politic la Jurnal de Chişinău şi postul de radio Vocea Basarabiei.

Analistul fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor, crede că plecarea lui Marian Lupu de la comunişti pentru a lansa un partid renovat de tip european - Partidul Democrat, a venit exact la momentul potrivit, pentru că o ieşire pripită, emoţională din Partidul Comuniştilor "nu ar fi adus nicio îmbunătăţire sistemului politic din Republica Moldova".

"O ieşire insuficient pregătită ar fi fost doar un gest de spectacol de o zi. Domnul Lupu însă nu aparţine categoriei de politicieni imprevizibili care trăiesc din gesturi şi declaraţii pe termen scurt. Lista electorală a Partidului Democrat în frunte cu Marian Lupu e cu totul altfel decât celelalte liste, nemaivorbind de alegerile anterioare din Republica Moldova. Pe lista Partidului Democrat în frunte cu Lupu nu găsim nici icoane vii ale timpurilor sovietice - persoane depăşite de vremuri, nici 'gangsteri' ai tranziţiei recente care au intrat în politică tot ca într-un business. Nu găsim pe lista condusă de Marian Lupu nici persoane care consideră că Republica Moldova ar trebui să caute un 'frate mai mare' într-o direcţie sau alta. Cunoscându-i pe candidaţii din fruntea listei Partidului Democrat pot spune că dânşii privesc într-o singură direcţie - Europa", spune Vlad Socor.

Analistul constată că formaţiunea se numeşte "partid" - Partidul Democrat, dar că de fapt ar fi mai degrabă o mişcare, decât cu un partid. "Partidele au programe specifice. Lista condusă de Marian Lupu însă propune mai mult decât un program - propune să transforme chiar sistemul politic degenerat al Republicii Moldova într-un sistem politic civilizat - începând cu mentalităţile şi culminând cu instituţiile statului. Să-l transforme dintr-un sistem politic care funcţionează pentru politicieni şi politicieni-businessmani într-un sistem care ar fincţiona pentru cetăţenii Republicii Moldova, să le redea sentimentul demnităţii anume lor, moldovenilor. Şi să reprezinte Republica Moldova în Europa civilizată", conchide analistul politic Vladimir Socor. NewsIn

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie: Lupu | Partid | Democrat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus