Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
26.06.2009

Înscrierea la liceele şi universităţile din România se va face în perioada 17-27 iulie la Iaşi sau la Ambasada României la Chişinău (listele liceelor si universitatilor)

Înscrierea la liceele şi universităţile din România se va face în perioada 17-27 iulie la Iaşi sau la Ambasada României la Chişinău (listele liceelor si universitatilor)

Guvernul României oferă 2500 de burse tinerilor din Moldova pentru anul de învăţământ 2009-2010. Înscrierea la liceele şi universităţile din România se va face în perioada 17-27 iulie la Iaşi sau la Ambasada României la Chişinău. În acest an guvernul român oferă 950 de locuri pentru tinerii moldoveni în licee şi 1100 - la universităţi.

Astfel, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ministerului Educaţiei din România, pentru anul scolar 2009-2010, pentru studii preuniversitare, au fost alocate tinerilor de etnie româna din Republica Moldova:
- 750 de locuri cu bursa pentru absolventi ai studiilor gimnaziale din Republica Moldova – promotia anului 2008-2009, din care 70 de locuri cu bursa pentru tinerii din raioanele de est ale Republicii Moldova;
- 50 de locuri cu bursa pentru absolventi ai clasei a VIII-a din România promotia anului 2008 – 2009;
- 150 de locuri fara bursa pentru cetateni ai Republicii Moldova care doresc sa-si îsi continue studiile în România si nu se încadreaza într-una din categoriile de mai sus. Aceste locuri se acorda la propunerea inspectoratelor scolare judetene.

Depunerea individuala a dosarului de concurs se face astfel:

1) Pentru absolventi ai clasei a VIII-a din România: la Comisia de înscriere a
Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, care va functiona la Liceul „Mihai Eminescu” din Iasi – strada Mihail Kogalniceanu nr. 10, sau la sediul
Ambasadei României de la Chisinau.

2) Pentru absolventi de studii gimnaziale din alte state: la sediul Ambasadei
României de la Chisinau.

Totodata, pentru anul universitar 2009 - 2010 au fost alocate tinerilor de etnie
româna din Republica Moldova, pentru studii de licenta:

• 300 de locuri cu bursa pentru absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat din România;

• 700 de locuri cu bursa si 100 fara bursa, pentru absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat din republica Moldova, din care 70 de locuri cu bursa pentru absolventi ai liceelor cu predare în limba româna din raioanele de Est ale Republicii Moldova.

Depunerea individuala a dosarului de concurs, în functie de situatia în care se gaseste, se face astfel:

1) Absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat din România si absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat din Republica Moldova cu studii partiale de liceu în România (minim 2 ani de studii) se înscriu direct la universitatile din România, care organizeaza concurs de admitere, pe locurile repartizate, în aceleasi conditii ca si cetatenii români;

2) Absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat din Republica Moldova, cu studii liceale complete în Republica Moldova depun dosarul la Ambasada României din Chisinau, în perioada 17 iulie –27 iulie 2009.

De semenea, guvernul României a alocat la nivel global pentru toti etnicii români, un numar de 123 de locuri cu bursa si 230 de locuri fara bursa, pentru studii de masterat. Pentru studiile de doctorat au fost alocate pentru toti etnicii români, un numar de 40 de locuri cu bursa si 20 de locuri fara bursa.

Admiterea la studii de masterat si doctorat se face prin concurs, organizat de catre universitati, în aceeasi perioada si conditii cu candidatii români, în conformitate cu criteriile elaborate de fiecare institutie de învatamânt superior, pe locurile repartizate pentru etnicii români. Admiterea la studiile de masterat si doctorat se realizeaza pe locurile repartizate pentru etnicii români fiecarei institutii de învatamânt superior, fara ca acestea sa fie repartizate pe tari.

 

cuvinte-cheie: admitere | Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus