Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-26/declaratzia-comuna-a-partidului-social-democrat-shi-partidului-uniunea-centrista-din-moldova-despre--10840.html
Data: Jun 26, 2009 (13:10)

DECLARAŢIA COMUNĂ a Partidului Social Democrat şi Partidului „Uniunea Centristă din Moldova" despre necesitatea consolidării forţelor politice de centru

Partidul Social Democrat şi Partidul „Uniunea Centristă din Moldova" constată cu îngrijorare că după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 situaţia social-politică şi economică din ţară s-a agravat, atingând dimensiuni periculoase, alarmante.

Partidul de guvernământ, acţionând prin apeluri, mesaje şi alte metode propagandistice extremiste, a divizat societatea moldovenească in „statalişti" şi „antistatalişti", în „patrioţi" şi „duşmani ai poporului", aducând ţara  în pragul falimentului economic şi al confruntărilor civile. Prin aceste actiuni iresponsabile, PCRM s-a transformat într-o forţă politică radicală care periclitează grav statalitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării, într-o forţă care se prezintă ca o ameninţare directă şi reală pentru suveranitatea Moldovei, pentru prosperitatea şi viitorul european al cetăţenilor ei.

Propunerile noastre de a se adopta în regim de urgenţă un Plan anticriză, de a demara negocieri cu opoziţia privind stabilizarea situaţiei politice din ţară, au fost respinse cu vehemenţă de partidul puterii, fapt care demonstrează odată în plus incapacitatea actualei guvernări de a consolida societatea, de a soluţiona criza economică. Pe fondalul confruntărilor ostile dintre extreme, Moldova a pierdut din credibilitate în faţa organismelor internaţionale, este lipsită de credite şi granturi importante, este izolată în plan politic şi economic, fiind privită cu neâncredere şi suspiciune de către partenerii externi.

Anumite forţe politice şi liderii lor, fiind ghidaţi de PCRM, au declanşat un activ proces de dispersare şi de fragmentare a forţelor de centru, practicând acţiuni de manipulare şi inducere în eroare, activităţi de corupere politică şi morală - fapte care îi discrediteazâ şi care nu corespund cu declaraţiile lor precum că ar fi politicieni aşezaţi pe principii democratice.

PSD şi UCM declară cu fermitate, că în situaţia actuală de criză, societatea moldovenească este în aşteptarea apariţiei unei forţe de centru, social-democrate puternice, unica în stare să consolideze societatea, să propună soluţii de depăşire a crizei economice şi politice, să ofere societăţii un program de guvernare bazat pe principii democrate, pe soluţii concrete care să asigure stabilitatea şi dezvoltarea ţării. Această forţă va fi capabilă să conlucreze pentru stabilirea în Republica Moldova a unei atmosfere de toleranţă, armonie interetnică, de depăşire a ostilităţilor politice radicale. Apariţia unei forţe politice de centru consolidate va evita pierderea voturilor şi, în consecinţa, perpetuarea forţelor politice de extremă.  

PSD şi UCM subscriu ideii de a forma în viitorul imediat un partid unic, care va îngloba toate forţele social-democrate din Republica Moldova, forţele care sunt sincer angajate în demersul de marginalizare a PCRM pe eşichierul politic. Scopul acestui partid va fi preluarea puterii în ţară cu instalarea unei guvernări moderne, europene, democratice, ataşată valorilor pluralismului, statului de drept şi grijii pentru cetăţeni. PSD şi UCM declară că doar un partid social-democrat consolidat poate deveni un pilon serios de fortificare a statului independent şi suveran Republica Moldova.

Facem apel la toate forţele de centru care împărtăşesc aceste scopuri şi valori să se alăture efortului nostru politic, astfel încât Republica Moldova să devină o ţară puternică, cu o economie puternică şi cu un viitor mai bun.