Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.06.2009

Liderii opoziţiei răspund acuzaţiilor lui Voronin şi îl numesc "bădăran"

Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Serafim Urechean au răspuns acuzaţiilor lansate de Vladimir Voronin, spunând că el este criminalul care distruge statalitatea Republicii Moldova şi că limbajul folosit seamănă mai mult cu cel al unui "bădăran" decât al unui şef de stat, relatează UNIMEDIA.

UNIMEDIA aminteşte că şeful statului a acuzat partidele liberale de opoziţie de poziţii antistatale, numindu-le "organizaţii criminale".

"În urma acestor scamatorii, sper că toată lumea civilizată va înţelege cine îi conduce. Acest individ, altfel nu-l pot numi, a făcut aşa încât tineretul nu mai are niciun viitor în R. Moldova. Oamenii care au muncit la noi în ţară sunt sortiţi pieririi, iar ceilalţi supravieţuiesc doar din ceea ce se scurge printre degetele lui Voronin. Sunt aberante declaratiile sale cu referire la FMI. Dacă vor fi bruscaţi de Voronin, atunci să nu-i aşteptăm în septembrie. Cu referire la vizele pentru români, este o provocare, un şantaj direct. Voronin minte! Etichetarea celorlalţi colegi, inclusiv a primarului Chirtoacă, întrece orice limită. Vreau să zic că acolo unde sunt şobolani şi rabie, acolo la guvernare sunt comunişti. Limbajul folosit de Voronin este al unui bădăran, nu al unui şef de stat", a spus Serafim Urechean, lider AMN.

"Cine distruge statul? Noi am votat, am luptat pentru formarea Republicii Moldova, pe când comuniştii, în opt ani de guvernare, au distrus acest stat. Nu există stat fără cetăţeni. Unde sunt cetăţenii noştri? Ei sunt prin toată lumea, cerşind o felie de pâine. Avem lege, însă nu este respectată de comunişti. Se vorbeşte despre democraţie, faptul că îşi permite să învinuiască - aceasta nu înseamnă că este democraţie. Ce avem noi? Ei vor să distrugă acest stat, în viziunea lor comuniştii sunt statul. În ceea ce priveşte acuzaţia că noi am fi criminali, dacă se vede în propria oglindă criminal, nu trebuie să învinuiască pe alţii. Dacă un preşedinte care deţine două funcţii vorbeşte aşa, halal de aşa un stat", a declarat Mihai Ghimpu, lider PL.

"În mod firesc, responsbilitatea o are guvernarea. Timp de opt ani de zile, atât Voronin, cât şi partidul său au guvernat autoritar, într-o manieră criminală. Cel care a luptat împotriva statalităţii este însuşi Voronin. Asta o putem vedea prin faptul că circa un milion din populaţia R. Moldova a plecat din ţară.  Cetăţenii au fugit de comunism. De asemenea, R. Moldova este ocolită de investitorii străini. Cu privire la acuzaţiile că noi am fi organizat acţiunile din 7 aprilie, Voronin este criminalul, el a arestat, a maltratat, a ucis. El va purta răspundere, chiar dacă va fugi la Moscova. Declarăm că problema PLDM-ului este Voronin", a spus Vlad Filat, lider PLDM.

Preşedintele Voronin, care a fost recent la Moscova, a susţinut miercuri o conferinţă de presă, a cărei temă a fost "Alegerile parlamentare anticipate şi statalitatea moldovenească".  În cursul conferinţei, el s-a referit de mai multe ori la România, spre care a arătat acuzator, în legătură cu presupusa implicare în protestele din 7 aprilie şi cu faptul că nu a semnat Acordul de frontieră cu R. Moldova.

Întrebat când va ridica R. Moldova vizele pentru români, el a spus: "Vizele pentru români vor fi eliminate doar după ce Europa va scoate vizele pentru moldoveni".

Referindu-se tot la România, dar în legătură cu protestele din 7 aprilie, Voronin a spus că Procuratura are probe, dar a refuzat să spună care sunt acestea.

De asemenea, preşedintele în exerciţiu al R. Moldova şi-a reluat atacurile la adresa lui Traian Băsescu, reproşându-i declaraţia făcută în mai la Piatra Neamţ, în legătură cu Pactul Ribbentrop-Molotov. "Moldova este o creatură a pactului Ribbentrop-Molotov, ce fel de declaraţie e asta?!", a spus Voronin, potrivit UNIMEDIA.

Voronin a criticat opoziţia pentru că nu a condamnat "declaraţiile unioniste" ale lui Traian Băsescu. "Eu nu am auzit ca opoziţia să condamne declaraţiile unioniste ale lui Traian Băsescu", a declarat Voronin.

Liderul comunist şi-a reluat atacurile asupra opoziţiei", pe care a acuzat-o că urmăreşte distrugerea statului moldovenesc. Tot ce a întreprins opoziţia liberală, a demonstrat că ea este un oponent al statului şi nu al PCRM", consideră preşedintele în exerciţiu.

Voronin a făcut declaraţii cu conotaţii sexuale pentru a vorbi despre opoziţie şi misiunea FMI. "Lui Chirtoacă trebuie să i se deschidă şliţul şi să i se introducă un şobolan. Oricum e holtei", a spus preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, fiind întrebat despre problema câinilor şi a şobolanilor din Chişinău. Liderul PCRM a susţinut o conferinţă de presă miercuri, 24 iunie, cu titlul: "Alegerile parlamentare anticipate şi statalitatea moldovenească”.

Comentând refuzul partidelor de opoziţie de a participa la alegerea preşedintelui, Vladimir Voronin a spus că erau cel puţin nouă parlamentari care ar fi dorit să voteze: "Urechean era de acord, dar se ascundea prin cerdacuri. A doua zi parcă era alt om, închidea telefoanele. La ei a fost un fel de "baie armenească", cine va ridica primul săpunul", a declarat Voronin.

Despre îngheţarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, preşedintele a spus: "S-au dus ca o femeie de la bărbatul care a făcut ceva rău”. El a spus că reprezentanţii FMI au procedat la fel şi în 2001, când PCRM a venit la putere, "dar s-au întors peste patru ani, uimindu-se de succesele noastre”. "Am reuşit pentru că nu aţi fost voi aici”, a spus şeful statului despre FMI.

 

Sursa: NewsIn

 

cuvinte-cheie: Voronin | opoziţie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus