Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-25/cat-va-costa-moldova-imprumutul-de-500-mil-primit-de-la-rusi-10816.html
Data: Jun 25, 2009 (08:06)

Cat va costa Moldova imprumutul de 500 mil. $ primit de la rusi

Ajutorul de 500 de milioane de dolari oferit Republicii Moldova de catre Rusia ar putea fi costisitor, avand in vedere ca este un sprijin pentru comunistii de la Chisinau in viitoarele alegeri din iulie, potrivit presei de la Moscova.

Publicatia electronica Vzglead se intreba ieri care este sensul ca Rusia sa ofere imprumuturi pentru depasirea crizei economice unor tari ca Armenia, Belarus, Kirgizstan si acum Republica Moldova, in conditiile in care Rusia insasi vrea sa imprumute din strainatate anul acesta circa 10 miliarde de dolari. Vzglead considera ca imprumuturile rusesti n-au nicio justificare economica si reprezinta pretul platit pentru loialitatea unor tari din Comunitatea Statelor Independente (formata din unele republici socialiste sovietice).

La randul sau, Nezavisimaia Gazeta citeaza opinii ale unor experti, care spun ca Moscova este interesata de victoria lui Voronin si a partidului sau comunist la anticipatele din iulie, pentru ca venirea la putere a opozitiei nationaliste de dreapta ameninta cu revizuirea totala a relatiilor moldo-ruse.
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a mers la inceputul saptamanii la Moscova de la care a obtinut promisiunea unui ajutor de 500 de milioane de dolari (8,3% din PIB-ul pe 2008) pentru Moldova.
 
Voronin: Suntem solvabili

Liderul moldovean a declarat ca Republica Moldova si-a dovedit solvabilitatea in ultimii ani, precizand ca banii imprumutati vor fi destinati programelor de investitii. "Garantez ca vom reusi sa rambursam acest credit", a precizat Voronin.

"Am analizat cererea dumneavoastra privind acordarea catre Moldova a unui imprumut guvernamental de 0,5 miliarde de dolari. Credem ca acest lucru este posibil", a spus premierul rus Vladimir Putin dupa intalnirea cu Voronin. El a adaugat ca prima transa, in valoare de 150 de milioane de dolari, ar putea fi acordata Republicii Moldova "intr-o luna si jumatate, doua luni".
Republica Moldova a fost lovita grav de criza economica globala, iar Fondul Monetar International (FMI) a estimat o contractare semnificativa a economiei tarii.

Moldova a decis organizarea de alegeri legislative anticipate pe 29 iulie, dupa ce Parlamentul a esuat de doua ori sa aleaga un nou sef de stat. Victoria Partidului Comunist, condus de Voronin, din alegerile din aprilie a fost contestata in strada, fapt ce a dat nastere unei crize politice grave.

Economia Republicii Moldova, considerata cel mai sarac stat din Europa (cu un PIB pe cap de locuitor de 1.800 de dolari), depinde in mare parte de remitentele de 2 miliarde de dolari trimise in tara de cei peste 1 milion de moldoveni care muncesc in strainatate. Criza economica a redus cu o treime aceasta suma de bani.

Potrivit datelor FMI, PIB-ul tarii (in 2008 de 6 miliarde de dolari) este asteptat sa se contracte cu 1 miliard de dolari in acest an.
O delegatie a Fondului Monetar International a fost in aprilie la Chisinau pentru a negocia un pachet de sprijin care sa inlocuiasca un contract pe termen lung semnat in 1995. Insa criza politica izbucnita atunci si lipsa unui reprezentant moldovean au complicat negocierile.
 
Ajutorul electoral

Analistii politici de la Chisinau considera ca suma de bani oferita de Moscova Moldovei este un ajutor electoral, pe fondul declaratiilor de sustinere ale presedintelui rus Dmitri Medvedev a tuturor actiunilor guvernarii comuniste din fosta republica socialista sovietica.

"In primul rand este un gest propagandistic, un gest electoral. Moscova a mai facut asa ceva pentru Voronin, a promis verzi si uscate inainte de campania electorala pentru a-l ajuta sa castige alegerile. Ramane de vazut care sunt conditiile acestui imprumut. Nu cred ca putem vorbi despre lucruri serioase. Mai curand este o replica la faptul ca FMI si-a amanat negocierile cu Republica Moldova", afirma analistul Petru Bogatu.

Pentru expertul independent Denis Cenusa, "creditul promis este mai degraba un ajutor moral-electoral decat unul menit sa salveze economia nationala". Presa rusa a scris insa ca Rusia ar putea impune conditii grele Moldovei in schimbul acestui imprumut.

Relatiile Romaniei cu Moldova s-au deteriorat dramatic in ultimele luni dupa ce Chisinaul a acuzat Bucurestiul ca a fost implicat in revoltele de dupa alegerile din 5 aprilie. Romania a ajutat in trecut Republica Moldova, furnizandu-i, de pilda, energie pe timp de iarna. O putea face si acum? Ministerul roman de Externe nu a dorit sa comenteze pe fond situatia. Purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, a facut o apreciere generala: "Cand vrei sa te imprumuti, trebuie sa faci o solicitare. Tu decizi cui o faci".

Sursa: Ziarul Financiar, Andreea Magraon, 25.06.2009