Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.06.2009

În Moldova a demarat o nouă campanie electorală

Comisia Electorală Centrală a constituit consiliile electorale de circumscripţie şi a înregistrat primii candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009

În şedinţa de luni, 22 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit 35 de consilii electorale ale circumscripţiilor raionale/municipale/U.T.A. Găgăuzia.

Nu au fost constituite două consilii în circumscripţia electorală pentru localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender, deoarece nu au fost prezentate candidaturile necesare.

Totodată, CEC a înregistraţi primii şase candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, care vor fi înscrişi în buletinul de vot în următoarea ordine:

1. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova;
2. Partidul Popular Creştin Democrat;
3. Partidul Politic Alianţa „MOLDOVA NOASTRĂ";
4. Partidul Politic Partidul Liberal;
5. Partidul Politic Partidul Liberal Democrat din Moldova;
6. Partidul Democrat din Moldova.

Au fost înregistrate simbolurile lor electorale şi au fost confirmaţi membrii reprezentanţi în Comisia Electorală Centrală.

Tot în şedinţa de luni, Comisia Electorală Centrală a pus în dezbatere Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile în noul Parlament din 29 iulie 2009 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. CEC se va reuni marţi, 23 iunie 2009, ora 14.00 în şedinţă pentru a continua dezbaterile şi a adopta prezentul regulament.

Amintim că preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVII-a şi a stabilit data de 29 iulie 2009 pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Deoarece nu s-a reuşit alegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi Curtea Constituţională a constatat circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului, la 15 iulie 2009 preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVII-a şi a stabilit data de 29 iulie 2009 pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Scrutinul anticipat se va desfăşura în condiţii similare pentru concurenţii electorali, cu excepţia cîtorva inovaţii aplicabile în legătură cu schimbările survenite în legislaţia electorală:

•    alegerile anticipate vor avea loc miercuri, în zi de lucru (anterior, toate tipurile de alegeri în Republica Moldova au avut loc în zi de odihnă, duminica);
•    toate procedurile electorale se vor desfăşura într-un termen mai restrîns, de 44 de zile (conform unei formule stabilite printr-o lege specială de aplicare a prevederilor Codului electoral);
•    pragul electoral pentru partide a fost redus de la 6% la 5%;
•    pragul de participare la alegerile anticipate a fost redus de la 1/2 la 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale;
•    în cazul dacă alegerile vor fi declarate nevalabile din cauza participării reduse a electoratului, la alegerile repetate nu va mai exista nici un prag de participare (validare).

În alegerile anticipate pot participa:
•    partidele înregistrate, în modul stabilit, pînă la stabilirea datei alegerilor, care pot desemna drept candidaţi atît pe membrii lor de partid, cît şi persoanele fără apartenenţă politică;
•    cetăţenii Republicii Moldova care îşi înaintează propria candidatură (candidaţii independenţi).

cuvinte-cheie: alegeri | CEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus