Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.06.2009

Guvernul va cumpara Investprivatbank-ul

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Guvernului, marţi, 23 iunie, în cadrul unei şedinţe prezidate de premierul Zinaida Greceanîi, cu participarea Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, Preşedintelui Băncii de Economici, Grigore Gacikevici, şi alţii, a fost luată decizia că toate activele şi pasivele „Investprivatbank" vor trece la BEM, "ceea ce înseamnă că deponenţii băncii căreea i s-a retras licenţa vor deveni automat deponenţi ai BEM, asigurându-se în acest mod protejarea tuturor drepturilor lor".

Zinaida Greceanîi a făcut un apel către toţi deponenţii şi clienţii „Investprivatbank" să manifeste spirit de înţelegere, or prin această operaţiune de procurare, statul garantează integritatea tuturor mijloacelor financiare depuse pe conturile acestei bănci.

Recent prim-vicepremierul Igor Dodon declarase că banca va fi preluată la un preţ simbolic, deoarece noul proprietar al activelor va fi obligat să achite şi datoriile băncii.

La 22 iunie, lichidatorul Investprivatbank a plasat pe site-ul băncii un anunţ privind organizarea licitaţiei de vânzare a băncii drept un complex patrimonial unic.

Instituţiile interesate urmează să prezinte ofertele în termen de până la 26 iunie 2009 scrisorile sale de intenţie în oficiul central al „Investprivatbank".

De asemenea, a fost anunţat şi un concurs de selectare a  companiei de audit independent care va efectua auditul asupra componenţei şi valorii băncii.  Ofertele companiilor de audit trebuie depuse, de asemenea, până la 26 iunie în oficiul central al băncii.

Conform modificărilor privind lichidarea forţată a băncii, operate la Legea cu privire la instituţiile financiare,  banca cumpărătoare trebuie să menţină capitalul reglementat la nivelul cuantumului dublu al capitalului minim necesar, adica la nivelul de 200 mil. lei. De asemenea, banca cumpărătoare trebuie să aibă mai multe active decât banca scoasă la vânzare. În cazul în care costul tranzacţiei constituie între 25% şi 50% din activele băncii cumpărătoare, decizia privind cumpărarea băncii în proces de lichidare este adoptată cu o simplă majoritate de voturi al consiliului băncii cumpărătoare, contrar prevederilor Legii cu privire la societăţile pe acţiuni. În cazul în care costul tranzacţiei constituie peste 50% din activele băncii cumpărătoare, decizia privind cumpărarea este adoptată în cadrul adunării generale a acţionarilor cu o simlă majoritate de voturi.

Vânzarea băncii în proces de insolvabilitate este realizată de lichidator cu permisiunea  scrisă a Băncii Naţionale. În acelaşi timp, potrivit noilor prevederi ale Legii cu privire la instituţiile financiare, lichidatorul şi persoanele care îl asistă, colaboratorii Băncii Naţionale, nu sunt responsabili pentru pierderile, acţiunile sau lacunele care au avut loc în perioada executării de către aceştea a obligaţiunilor sale, cu excepţia cazului în care a fost stabilit că încălcările au avut un caracter premeditat şi ilegal.

În acelaşi timp, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a pornit o cauză penală în temeiul articolului 239 Cod Penal al Republicii Moldova şi a reţinut trei responsabili din administraţia BC „Investprivatbank" în legătură cu investigarea unor fapte „ce ţin de încălcarea regulilor de creditare, care au cauzat instituţiei financiare daune în proporţii deosebit de mari".

Este vorba despre Ion Chirpalov, directorul băncii şi alţi doi factori de decizie - Alexandr Voznisenschi şi Lilian Ceban.

La 22 iunie, Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest pe numele celor trei pe un termen de 25 de zile.  În această perioadă, Chirpalov şi Voznisenschi se vor afla în Izolatorul de detenţie provizorie al CCCEC, iar Ceban va sta în arest la domiciliu.

Conform legislaţiei, infracţiunea dată se pedepseşte cu amendă în mărime de la 40 mii până la 60 mii lei sau cu închisoare de la 2 până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

cuvinte-cheie: BEM | Investprivatbank

Comentarii (0)

 

Related news

Sus