Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-23/ajutorul-rus-nu-va-rezolva-problemele-economice-shi-va-indeparta-chishinaul-de-ue-spun-expertzii-10792.html
Data: Jun 23, 2009 (20:38)

Ajutorul rus nu va rezolva problemele economice şi va îndepărta Chişinăul de UE, spun experţii

Ajutorul financiar promis de Moscova autorităţilor de la Chişinău va permite acoperirea golurilor din buget în campania electorală, dar nu va soluţiona problemele structurale ale economiei moldoveneşti şi, în plus, Moscova urmăreşte să îndepărteze Chişinăul de proiectul european, spun experţii.

Analistul Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul de la Chişinău, spune că gestul generos al Kremlinului, care i-a promis preşedintelui Voronin 500 de milioane de dolari, trebuie tratat în conext regional. Moscova a susţinut Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) ca pe un 'rău mai mic' în raport cu opoziţia liberală şi proeuropeană, încercând să-şi acrediteze un rol de 'mecena' dezinteresat, care răsplăteşte loialitatea geopolitică a comuniştilor. În realitate însă, Moscova urmăreşte să realizeze o ruptură completă a Chişinăului de proiectul european, care condiţionează reforme şi standarde de guvernare, obligându-l pe Voronin să plătească ulterior întreagă poliţă şi chiar mai mult.

“Să nu se uite că şi Transnistria înfăptuieşte exact acelaşi scenariu – ia credite sub pretextul că mai multe datorii ruseşti înseamnă mai multe 'garanţii' oferite de Moscova, în schimbul unui statu qvo, ori preşedintele Voronin doar copiază în acest moment tactica liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Neizbutind să contracteze credite normale de la FMI, Guvernul de la Chişinău se înglodează în 'datorii politice', care nu promit nimic bun pe termen scurt şi nici lung. Să nu uite cei care-l felicită în acest moment pe Voronin că preţul adevărat al acestui credit include şi datoria uriaşă a Transnistriei, pe care contractorul o preia în acest moment, şi care este preţul separatismului transnistrean. Moscova mută nebunul şi câştigă, în acest moment, elemente vitale pentru partida de şah pe care o dispută cu UE şi SUA într-un efort de recuperare a controlului sau asupra 'sferei de influenţă' pe care o pretinde în spaţiul ex-sovietic”, spune Igor Munteanu.

Pe de altă parte, spune analistul, relaţiile Republicii Moldova cu UE se îndreaptă spre un impas pe mai multe nivele – politic, economic şi diplomatic, iar "generozitatea” Rusiei este otrăvită de mize şi condiţionări, pe care publicul oricum le va cunoaşte.

În aceste condiţii, expertul crede că vizita preşedintelui Voronin la Bruxelles, planificată pentru următoarele săptămâni, este pusă în pericol, în acest moment, prin conţinut şi format. "Condiţiile restabilirii dialogului politic cu Republica Moldova sunt destul de clare pentru Bruxelles. Se pare că doar liderii PCRM se fac că nu înţeleg despre ce este vorba. În schimb, Chişinăul îndeplineşte cu rapiditate ordinile pe care le primeşte de la Moscova, uitând de propriile interese şi fiind supus reflexelor 'piramidei puterii', care nu ar mai putea subzista în condiţiile în care ar trebui să ţină cont de existenţa mai multor actori politici interni. PCRM s-a simţit încolţit de opoziţie în ultimul scrutin şi a apelat la cele mai murdare tehnologii care să-i asigure victoria electorală, mergând pe principiul că 'invingătorii nu sunt judecăţi'. UE a răspuns printr-o serie de mesaje clare, conditionând reluarea dialogului politic şi a sprijinului economic de alegeri netrucate, democraţie şi respect faţă de pluralismul politic”, spune Igor Munteanu.

Încurajaţi de Moscova, spune expertul, liderii PCRM trăiesc o euforie butaforică pentru faptul că sunt luaţi în seamă de Kremlin şi îşi imaginează că deţin un capital politic care-i fac indispensabili. “Cu siguranţă, acest moment de euforie este iluzoriu şi pueril. Relaţiile Republicii Moldova cu UE se îndreaptă spre un impas pe mai multe nivele: politic, economic şi diplomatic, iar generozitatea Rusiei este otrăvită de mize şi condiţionări pe care publicul oricum le va cunoaşte la un moment dat. Niciodată zicală 'feriţi-vă de greci, chiar şi când fac daruri!' nu a fost mai adevărată”, conchide Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul.

Expertul Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Vlad Culminschi, declară pentru NewsIn că vizita lui Voronin la Moscova ar putea fi tratată ca o mişcare tactică şi nu ca o cedare strategică. Şi asta, pentru că Voronin nu poate să nu fie conştient de faptul că, mergând total pe mâna Moscovei, pierde din posibilitatea de a manevra în discuţiile cu Kremlinul folosind cartea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.

Vlad Culminschi spune că Rusia încearcă să oprească influenţa crescândă a UE în spaţiul post-sovietic şi lupta se duce în principal pe dimensiunea socio-culturală şi cea financiar-economică. "În opinia mea, doar din contul vărsărilor economice şi fără un proiect geopolitic solid, Rusia nu va putea opri procesul obiectiv şi tot mai amplu de îndepărtare a ţărilor aşa-numitei vecinătăţi apropiate, adică a celor din spaţiul post-sovietic, cărora UE le propune în primul rând un model atractiv de dezvoltare social-economică”, spune Vlad Culminschi.

În context, expertul presupune că Partidul Comuniştilor încearcă să exploateze tema fortificării poziţiilor UE în Republica Moldova şi să obţină şi ajutor financiar de la Rusia, fără a face cedări strategice legate de prezenţa militară rusă în Moldova şi obţinerea de către Transnistria a dreptului de veto în chestiuni de strategie geopolitică a Republicii Moldova.

"Este puţin probabil ca partidul de guvernământ să meargă întru totul pe mâna Moscovei, pentru că acest lucru ar înseamna pierderea controlului şi capacităţii de manevră şi scăderea statutului conducerii de vârf de la Chişinăul până la cel al unor elite regionale care nu ar avea suficientă legitimitate în ochii UE”, spune Vlad Culminschi.

În opinia expertului, la alegerile anticipate din 29 iulie susţinerea electoratului pro-rus va  juca un rol important. Iar mobilizarea acestei părţi a electoratului devine deosebit de importantă, în condiţiile în care comunitatea internaţională va urmări cu atenţie mersul campaniei electorale, ceea ce ar putea diminua eficienţa resursei administrative pentru partidul de guvernământ. În acest context, notează Vlad Culminschi, întreaga atmosferă a vizitei lui Voronin la Moscova, inclusiv faptul că ea a avut loc în ziua de 22 iunie, când este comemorat începutul invaziei fasciste în URSS, are menirea de a sublinia încă o dată că Partidul Comuniştilor este singura formaţiune care are susţinerea Moscovei. "Această strategie a fost una de succes pentru parlamentarele din 5 aprilie şi PCRM intenţionează să joace aceeaşi carte încă o dată pentru anticipate”, notează expertul.

Alt aspect al vizitei lui Voronin la Moscova este cel al ajutorului financiar de 500 milioane dolari promis de Rusia, spune Vlad Culminschi. Criza economică şi scăderea tuturor capitolelor de venituri bugetare vin în toiul campaniei electorale, iar pentru comunişti este extrem de important să nu admită restanţe la plata obligaţiilor sociale, ceea ce le-ar putea aduce o lovitură puternică de imagine. "Însă posibilul ajutor din partea Rusiei este un băţ cu două capete – acest ajutor va permite acoperirea golurilor din Buget pe perioada campaniei electorale, însă nu va soluţiona problemele structurale ale economiei moldoveneşti. Acest credit va permite Republicii Moldova doar să depăşească criza financiară fără consecinţe grave în plan social, menţinând raitingul partidului de guvernământ şi păstrând controlul acestuia asupra stării de lucruri din ţară”, spune Vlad Culminschi.

Potrivit acestuia, problemele cu adevărat importante ale economiei moldoveneşti au caracter structural şi ţin de sudarea excesivă a puterii politice cu potenţialul economic, motiv pentru care creditul acordat de Rusia nu va mări competitivitatea şi rezistenţa pe termen lung a economiei moldoveneşti. "Sudarea excesivă a puterii politice cu potenţialul economic duce la monopolizarea pieţei şi împiedică dezvoltarea potenţialului de întreprinzător a populaţiei, ceea ce împiedică apariţia clasei de mijloc, care trebuie să devină pilonul dezvoltării economice a ţării pe termen lung. Aceste probleme nu pot fi soluţionate din contul câtorva ajutoare financiare. Mai mult, în lipsa unor condiţii clare de desfăşurare a reformelor structurale, asemenea ajutoare financiare pot spori chiar aceste tendinţe negative din economie şi pot reduce presiunea asupra puterii în planul realizării reformelor economice”, mai notează Vlad Culminschi, expert al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău.

Sursa: Newsin