Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-22/mae-rom-n-vizele-rom-neshti-nu-permit-deplasarea-in-tzari-ue-10770.html
Data: Jun 22, 2009 (21:32)

MAE român: Vizele româneşti nu permit deplasarea în ţări UE

Paşapoartele româneşti se eliberează numai cetăţenilor români iar vizele româneşti de călătorie permit titularilor să călătorească în România, nu în alte state UE, afirmă MAE, după ce preşedintele Vladimir Voronin a cerut Bucureştiului, sâmbătă, să nu mai acorde paşapoarte româneşti moldovenilor.

MAE precizează astfel că paşapoartele româneşti pot fi eliberate numai cetăţenilor români. "Nu există posibilitatea eliberării de astfel de documente cetăţenilor Republicii Moldova care nu au cetăţenia română", explică MAE.

MAE reaminteşte că "până la aderarea României la spaţiul Schengen, prevăzută pentru martie 2011, vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova se acordă gratuit". Totuşi, România aplică reglementări comunitare care prevăd necesitatea verificării existenţei mijloacelor de întreţinere, inclusiv printr-un extras de cont bancar în care să existe suma de minim 500 de euro.

De asemenea, MAE mai arată că "vizele acordate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt, până la aderarea la spaţiul Schengen, numai «vize cu valabilitate teritoriala limitată», adică titularii lor pot călători numai în România, nu şi în alte state membre ale Uniunii Europene".

Clarificările privind aceste proceduri consulare au fost solicitate la MAE după ce AFP a relatat, sâmbătă, că preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, a acuzat Uniunea Europeană că ridică o "cortină de fier" pentru a ţine la distanţă Republica Moldova, ţara cea mai săracă din Europa, şi a cerut Bucureştiului să nu mai distribuie paşapoarte româneşti moldovenilor.

"Cortina de fier dintre ţara noastră şi UE, de-a lungul frontierei româno-moldovene, şi acordarea cetăţeniei române sunt sursele unui pericol grav pentru Republica Moldova şi pentru stabilitatea regională", a declarat el într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar-Tass.

"UE trebuie să reglementeze cât mai repede posibil problema liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova", a adăugat Voronin.

MAE nu a făcut niciun comentariu legat de declaraţiile lui Voronin iar ministrul Cristian Diaconescu a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că nu are "nici un fel de reacţie" faţă de declaraţii ale unor oficiali moldoveni, adăugând însă că, dacă vrea să intre în UE, Chişinăul trebuie să citească rezoluţiile PE şi CAGRE. (Mediafax)