Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-22/gorodenco-problema-interzicerii-exportului-de-cereale-nu-mai-este-actuala-10757.html
Data: Jun 22, 2009 (17:10)

Gorodenco: Problema interzicerii exportului de cereale nu mai este actuală

roblema interzicerii exportului de cereale nu mai este actuală, deoarece, conform prognozelor actualizate privind recolta globală de cereale, securitatea alimentară a ţării va fi asigurată în anul 2009, a declarat luni, 22 iunie, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Anatolie Gorodenco, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.

Ministrul a menţionat că în anul 2009 se aşteaptă o recoltă globală de grâu 740-780 mii. tone, dintre care 40% sau circa 280-290 mii. tone vor fi grâu alimentar. Această cantitate, plus cele 60 mii tone de grâul din rezerva de stat, precum şi 15 mii. tone din stocurile din anul agricol 2008 va asigura securitatea alimentară, a menţionat Gorodenco.

Anterior, în cadrul unei şedinţe prezidate de şeful statului, când a fost prognozată o producţie globală de grâu de 620 mii. tone, a fost menţionată necesitatea interzicerii exportului de grâu alimentar. Pentru asigurarea securităţii alimentare a Moldovei  sunt necesare 345 mii tone de grâu alimentar.

De asemenea, Gorodenco a menţionat că Moldova va putea exporta anul acesta grâu furajer.

Pe de alteă parte, ministrul moldovean a menţionat că Rusia ar putea relua importurile vinurilor în vrac din Moldova. Potrivit lui Anatolie Gorodenco, o delegaţie a Moldovei, condusă de preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, a discutat cu autorităţile ruse posibilitatea de a a relua exportul vinurilor moldoveneşti în vrac.

Gorodenco a spus că în cazul obţinerii permisiunii de export, întreprinderile din Moldova vor putea exporta peste 2-3 luni o cantitate de 4-5 mil. dal de materiale vinicole. 

Ministrula menţionat că exportul vinuilor în vrac nu este cea mai bună soluţie în principiu, însă în situaţia financiară precară în care se află vinificatorii şi viticultorii moldoveni, această soluţie este binevenită. Potrivit lui Gorodenco, stocurile de vinuri de consum curent constituie în prezent circa 17 mil. dal.

Viticultorii şi vinificatorii moldoveni se află într-o stare financiară gravă, deoarece nu şi-au putut realiza producţia din anul trecut din cauza preţurilor joase. Totodată, unile fabrici de vinuri nu s-au achitat pentru strugurii livraţi anul trecut.