Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2009

Opoziţia acuză guvernarea şi BNM de retragerea licenţei băncii „Investprivatbank”

„Instituţiile publice trebuie să ofere suficientă informaţie pentru a nu permite ieşirea situaţiei de sub control. Lipsa BNM în spaţiul informaţional provoacă, de regulă, neîncrederea oamenilor în bănci”, a declarat într-o conferinţă de presă vineri, 19 iunie, economistul Veaceslav Negruţă, deputat pe listele Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Potrivit economistului, ceea ce s-a întâmplat cu “Investprivatbank” este rezultatul acţiunilor Băancii Naţionale. “BNM a pompat bani în această bancă în încercarea de a ascunde problema, şi nu de a o rezolva. Din toate aceste acţiuni au de suferit oamenii, deponenţii. Mă tem că, rând pe rând, vor falimenta toate băncile”, a spus Negruţă.

“Banca Naţionala ar trebui să aducă la cunoştinţă publicului situaţia reală în economie, altfel populaţia îşi va retrage banii de la toate băncile şi îi va ţine acasă la ciorap”, susţine expertul.

Negruţă conisderă că este situaţia proastă în sistemul bancar este provocată de faptul că guvernarea substituie creditele orientate pentru sectorul real al economiei cu creditarea Guvernului. „Unde este logica ca o bancă comercială să adune depozite de la populaţie cu o dobândă de 24% şi să ofere credite Guvernului cu 11%, iar agenţilor economici li se cere 28-30%. În acelaşi timp băncile comerciale sunt în situaţia să introducă fel de fel de comisioane, pentru a acoperi această subvenţionare în creditarea Guvernului”, a spus Negruţă.

“Actuala conducere a ţării a declarat război deschis bussines-ului prin diverse metode pentru a acoperi deficitul bugetar care depăşeşte un 1,5 miliarde lei. În plus, comuniştii impun agenţii economici să contribuie la finanţarea campaniei electorale a PCRM”, a declarat liderul PLDM Vlad Filat.

„Partidul Liberal Democrat cere Guvernului R. Moldova şi tuturor instituţiilor de stat, inclusiv Băncii Naţionale a Moldovei, să-şi respecte, în strictă conformitate cu norma legală, domeniul de activitate şi să activeze în administrarea proceselor cuvenite, să nu prezinte în continuare agentura electorală a Partidului Comuniştilor. În caz contrar, avem toată şansa să ajungem într-o stare de colaps economic şi social total”, a declarat Vlad Filat, liderul PLDM.

Lliderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a declarat într+o altă conferinţă de presă că  Moldova are o economie monopolizată. „Distrugerea business-ului mic şi mijlociu, acapararea tuturor afacerilor este în mâna celor care se află la putere”, a spus Ghimpu.

„Să ai în constituţie dreptul la o viaţă decentă, dar să menţii cetăţenii cu pensii şi salarii mizere, în situaţia când preţurile au depăşit preţurile din Franţa şi Germania, demonstrează încercările partidului de guvernământ de a distruge statul R. Moldova”, a opinat liderul PL.

cuvinte-cheie: Investprivatbank | lichidare | BNM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus