Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.06.2009

Cotidianul: Dosarul violenţelor de la Chişinău: Chirtoacă audiat, Stati eliberat

Primarul liberal a fost audiat trei ore, fiind suspectat de tentativă de uzurpare a puterii de stat. Reprezentantul special al UE în R. Moldova consideră că Bucureştiul nu a fost implicat în protestele de la Chişinău.
Omul de afaceri moldovean Gabriel Stati a fost eliberat, joi, din arestul poliţiei din Chişinău şi transferat în arest la domiciliu, după o decizie a Curţii de Apel. Stati a fost arestat pe 8 aprilie, la Odessa, în Ucraina, fiind acuzat de finanţarea protestelor de la Chişinău şi tentativă de uzurpare a puterii de stat. Cazul său a ajuns şi la CEDO, care a precizat că îl va judeca în procedură de urgenţă. Gabriel Stati este fiul omului de afaceri Anatol Stati, deţinătorul grupului Ascom, care desfăşoară afaceri cu petrol în Kazahstan şi în Sudan. Stati a acuzat guvernul de la Chişinău că a exercitat presiuni asupra companiei sale, intervenind în acest sens pe lângă executivul din Kazahstan.

Un alt suspect în dosarul violenţelor postelectorale, liderul liberal Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a fost audiat de procurorii moldoveni miercuri seară, timp de trei ore. Chirtoacă este suspectat de organizarea unor violenţe în masă şi tentativă de uzurpare a puterii de stat. "Am vorbit despre acţiunile mele din 7 aprilie, din prima oră a dimineţii până seara târziu, cum ne-am deplasat la Parlament împreună cu Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi alţii, cum am făcut apel către mulţime să revină în Piaţa Marii Adunări Naţionale, seara am cerut să fie stopat protestul şi să plece toată lumea pe la casele lor", a spus Chirtoacă.

Principalele probe împotriva sa sunt înregistrările unor convorbiri telefonice, despre care Chirtoacă susţine că au fost montate. Mai mult, acestea au fost prezentate în cadrul documentarului "Atac asupra Moldovei", difuzat de două posturi de televiziune apropiate comuniştilor. "Le-am demonstrat că înregistrarea nu are nici o legătură cu realitatea, au fost rupturi din mai multe discuţii cu viceprimarul Vlad Coteţ. Înregistrarea este trucată", a declarat Chirtoacă. El a mai precizat că a dat în judecată pentru calomnie şi defăimare televiziunile care au difuzat respectivele înregistrări.

Miercuri, Reprezentantul special al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, s-a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune online JURNAL TV, convins că autorităţile române nu au fost implicate în evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău. "Până la această oră, Uniunea Europeană nu a văzut nici un fel de probe care ar demonstra contrariul", a declarat Kalman Mizsei. Pe lângă Stati şi Chirtoacă, autorităţile au mai deschis dosare penale şi pe numele liberal-democraţilor Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea, Vitalie Nagacevschi şi ale membrilor Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean şi Oleg Cernei. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus