Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.06.2009

Co-raportorii APCE insistă asupra actualizării listelor şi acordării dreptului de vor diasporei moldoveneşti

Într-o declaratie data publicitatii miercuri, 17 iunie, deputata socialista franceza Josette Durrieu si popularul lituanian Egidijus Vareikis, co-raportorii ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova, spun ca au luat nota de “schimbarile pozitive operate in Codul Electoral” ca urmare a hotararii adoptate luni de Parlamentul Moldovean si care sunt in conformitate cu recomandarile Comisiei Venetia a Adunarii Parlamentare, transmite Europa Liberă.

Co-raportorii amintesc ca mai exista cel putin doua chestiuni care nu au fost inca reglementate. Este vorba de listele electorale asupra carora, spun Durrieu si Vareikis, exista obiectii ca ar fi actualizate. Una dintre consecintele acestei situatii este numarul mare de liste suplimentare “care a facut ca insasi observatorii la alegerile din aprilie sa le conteste”. Desi precizeaza ca nu au primit pana acum informatii privitoare la modificarea listelor electorale, cei doi insista pe necesitatea ca pana la noile alegeri din vara toate schimbarile necesare in aceasta privinta sa fie operate.

Un alt neajuns care trebuie rezolvat pana la noile alegeri este situatia moldovenilor care nu de afla in tara. Co-raportorii PACE isi exprima regretul pentru faptul ca in conditiile in care peste 500.000 de cetateni moldoveni traiesc in afara granitelor Moldovei, inca nu au fost clar stabilite conditii propice pentru ca acestia sa isi poata exercita votul.

 In ce priveste campania electorala pentru noile alegeri, oficialii Consiliului Europei isi exprima speranta ca toate partidele vor avea acces la media.

Reamintim ca pe 10 iunie cei doi co-raportori s-au aflat intr-o misiune la Chisinau pentru a monitoriza felul in care autoritatile moldovene respecta aplicarea rezolutiei 1666 din 2009 cu privire la funtionarea institutiilor democratice din Republica Moldova.

Rezultatele acestei vizite vor fi prezentate in cadrul sesiunii plenare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care va avea loc saptamana viitoare, la Strasbourg.

cuvinte-cheie: APCE | co-raportori | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus