Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.06.2009

BERD intenţionează să finanţeze realizarea unor depozite de gaze în Moldova, România, Bulgaria şi Serbia

Acesta nu a precizat la ce valoare s-ar putea ridica aceste investiţii.

Banca a anunţat, ieri, că va participa la finanţarea unui depozit de gaze în Ungaria, printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat companiei Mol.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să finanţeze realizarea unor depozite de gaze în România, Bulgaria, Moldova şi Serbia şi va semna acorduri în acest sens în prima parte a anului 2010, a declarat Riccardo Puliti, directorul diviziei de energie a băncii, citat de Bloomberg.

Acest împrumut, pentru o perioadă de opt ani, va permite finalizarea unui depozit cu o capacitate de 1,9 miliarde de metri cubi în sudul ţării. Din această capacitate, 1,2 miliarde de metri cubi vor fi rezerve strategice, iar 700 de milioane de metri cubi, rezerve comerciale. Proiectul este estimat a fi finalizat la 1 ianuarie 2010.

„Acest proiect va contribui la independenţa energetică a Ungariei şi va întări securitatea în aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale", a mai spus Puliti.

Ungaria depinde de importurile ruseşti în proporţie de 80% din consumul naţional de gaze. 

Alimentarea cu gaze a Europei a avut de suferit în ianuarie 2009, în urma unei dispute dintre Rusia şi Ucraina. Un sfert din gazul consumat de europeni provine din Rusia, iar majoritatea rutelor de transport tranzitează Ucraina. Astfel că realizarea unor depozite de gaze în ţări din centrul şi estul Europei este de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană, pentru a se reduce dependenţa de rutere de transport de pe teritoriul ucrainean. Practic, vara, când consumul este redus, depozitele sunt alimentate, urmând ca gazul să fie utilizat în perioada rece.

România dispune, în prezent, de o capacitate de înmagazinare a gazelor de circa 3 miliarde de metri cubi.

Recent, ministrul Economiei, Adriean Videanu, anunţa că Romgaz şi Gazprom ar putea dezvolta, în comun, noi astfel de dezpozite, care ar aduce un plus de capacitate de 5-6 miliarde de metri cubi.

România nu a fost afectată de criza gazelor din iarnă decât în foarte mică măsură, la nivel industrial, datorită rezervelor de gaze şi a producţiei interne. (Adevarul)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus