Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2009

Reuniune la MAE roman pe tema R.Moldova

Ministrul de extern Cristian Diaconescu se întâlneşte în această dimineaţă la sediul MAE cu secretarii de stat din minister pentru a discuta despre evoluţia relaţiilor cu R.Moldova şi despre cazul românului împuşcat în Italia.

Ministerul de Externe de la Chişinău s-a declarat marţi "uimit" de "interpretarea aproximativă şi vădit tendenţioasă" pe care ministrul român, Cristian Diaconescu, a făcut-o atunci când a declarat că UE condiţionează negocierea unui nou acord cu R. Moldova de eliminare a vizelor pentru români. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova subliniază într-un comunicat că "a luat act cu uimire de comentariile" ministrului român, Cristian Diaconescu, referitor la concluziile privind Republica Moldova ale reuniunii miniştrilor de externe ai UE.

"Este cel puţin stranie interpretarea aproximativă, dar şi vădit tendenţioasă de către şeful diplomaţiei române a unui document care trebuie analizat integral şi nu în frânturi smulse din context", atrage atenţia ministerul de la Chişinău, subliniind că prima propoziţie a documentului UE aminteşte de disponibilitatea accentuată de a intensifica în continuare relaţiile între R. Moldova şi UE, informează despre adoptarea directivelor pentru negocierea noului acord R. Moldova-UE şi exprimă dorinţa de a începe negocierile când circumstanţele vor permite acest lucru.

În plus, o parte a comunicatului instituţiei moldovene are chiar formulări sarcastice, remarcând că ministrului român "îi scapă neintenţionat" anumite detalii. "În mod regretabil, ministrul de externe al României scapă - probabil, neintenţionat - referirea la importanţa respectării principiului de bună-vecinătate care reprezintă o noţiune nuanţată, excluzând, de exemplu, implicarea sistematică în treburile interne ale altui stat. Considerăm că este important de a atrage atenţia şi asupra acestei părţi a concluziilor", se arată în poziţia MAEIE.

Cristian Diaconescu, care a participat la reuniunea miniştrilor UE de la Luxemburg, declarase luni că UE a luat o poziţie fermă faţă de R. Moldova. "La cererea României, negociere unui nou acord nu va avea loc până când Chişinăul nu va corecta politica de vize faţă de România.(...). Sunt nişte concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE - R. Moldova, care trebuia să aibă loc mâine (marţi, n.r.), nu se mai ţine", a declarat ministrul.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus