Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-17/cotidianul-partidul-foshtilor-comunishti-din-moldova-10692.html
Data: Jun 17, 2009 (19:36)

Cotidianul: Partidul foştilor comunişti din Moldova

După ce Marian Lupu a preluat conducerea Partidului Democrat, lista electorală a formaţiunii a fost invadată de foşti membri ai guvernării comuniste.

Marian Lupu, fostul preşedinte comunist al parlamentului de la Chişinău, a confirmat că va conduce lista electorală a Partidului Democrat, după ce a părăsit Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM), în urmă cu o săptămână. Lupu a anunţat că a venit în noul partid cu circa 50 de oameni, majoritatea foşti comunişti sau persoane din stafful personal. Fostul ministru comunist al Economiei, Valeriu Lazăr, a devenit secretarul Partidului Democrat, iar fostul ambasador în Germania, Igor Corman - vicepreşedintele formaţiunii. De altfel, jumătate din cei înscrişi pe lista electorală a partidului sunt foşti comunişti. Vechii membri ai partidului se regăsesc abia pe poziţiile inferioare ale listei. Chiril Lucinschi, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, care a candidat din partea democraţilor la alegerile din aprilie, s-a retras de pe listă. La scrutinul anterior partidul a obţinut 2,91% din voturi, sub pragul de 6%. Sub conducerea lui Lupu, un politician simpatizat şi beneficiind de un prag electoral coborât la 5%, democraţii pot intra în noul parlament, "furând" din voturile comuniştilor, dar şi ale actualei opoziţii.

"Există o compatibilitate de valori. Împărtăşesc valorile de centru stânga, valori social-democrate. Ţin foarte mult la oferta domului Diacov", a spus Lupu, referindu-se la faptul că preşedintele Dumitru Diacov se oferise să se retragă de la conducerea democraţilor şi să îi cedeze această funcţie lui Lupu. Foştii comunişti din jurul lui Lupu au purtat negocieri şi cu Partidul Social-Democrat al lui Dumitru Braghis, pentru a participa la anticipate pe o listă comună, însă acestea au eşuat.

Sursa: Cotidianul