Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.06.2009

Business Expert: ce spuneau anterior demnitarii despre criză?

Guvernul a evitat anterior discuţiile publice despre impactul crizei în Republica Moldova, deşi primele semnale ale acesteia s-au făcut vizibile în trimestrul III al anului trecut. Business Expert a făcut o retrospectivă a declaraţiilor oficiale la acest subiect.

Iată ce spuneau anterior demnitarii:

3 octombrie 2008:
Mariana Durleşteanu, ministrul Finanţelor:

„În Moldova sistemul bancar este destul de stabil şi piaţa ipotecară nu a ajuns la un nivel la care ar putea fi influenţată de astfel de riscuri precum s-a întâmplat în Marea Britanie şi Statele Unite /.../  Nu văd niciun factor care ar putea influenţa negativ economia Moldovei în condiţiile în care rata inflaţiei este sub un nivel preconizat de 10 la sută şi a constituit în nouă luni ale anului curent doar 6,6 %".

22 octombrie 2008
Leonid Talmaci, guvernatorul BNM:

„Problemele cu care se confruntă sistemele bancare din Statele Unite, ţările din Europa de Vest şi Federaţia Rusă nu sunt specifice pentru Moldova. Actualmente nu avem nevoie de injectarea lichidităţilor în sistemul bancar şi aceste necesităţi nu vor apărea nici pe viitor".

27 octombrie 2008
Victor Cibotaru, viceguvernatorul BNM:

„Lichidităţile băncilor comerciale din ţară ne permit să afirmăm că sistemul bancar moldovenesc nu va fi afectat de criza financiară internaţională."

28 octombrie 2008
Anatol Gorodenco, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare:

"Criza economică mondială nu va afecta sectorul agroalimentar din Moldova. Moldova este capabilă să se aprovizioneze cu produse alimentare proprii, cum ar fi grâul, fructele, legumele, zahărul, uleiul şi altele. Pentru prevenirea crizei economice, autorităţile de stat au intervenit prin achiziţionarea produselor alimentare în rezerva de stat."

6 noiembrie 2008
Igor Dodon, prim-vicepremier, ministrul Economiei şi Comerţului:

„Declaraţiile unor partide politice cu privire la afectarea Republicii Moldova de criza financiară mondială nu sunt altceva decât declaraţii preelectorale, care au drept scop destabilizarea situaţiei în întreaga ţară /.../ Vreau să accentuez că Guvernul împreună cu alte structuri de stat au asigurat şi vor asigura pe viitor stabilitatea atât economică, cât şi în sectorul bancar /.../ Guvernul nu va forma programe anticriză, pentru că acestea sunt provocări ale opoziţiei politice, care vrea să ne impună să recunoaştem că Moldova este afectată de criza mondială, lucru care nu este adevărat".

3 decembrie 2008
Igor Dodon, prim-vicepremier, ministrul Economiei şi Comerţului:

„Din Uniunea Europeană nu ne aşteptăm la un flux migraţional mare şi ca urmare nici la o reducere maximală a remitenţelor acestora".

23 ianuarie 2009,
Mariana Durleşteanu, ministrul Finanţelor:

„Topul ţărilor lumii după Indicele Sănătăţii Financiare, în care Moldova s-a situat pe locul cinci demonstrează că, în pofida crizei financiare mondiale, ţara noastră are un sistem bancar stabil."

29 ianuarie 2009
Vladimir Baldovici, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului:

„În pofida situaţiei de pe pieţele de construcţii din ţările vecine, sectorul construcţiilor în Moldova este destul de stabil şi nu se observă modificări esenţiale, nici în direcţia creşterii acestuia, nici pe linia diminuării lui /.../ Datele statistice nu indică modificări fundamentale pe piaţa de construcţii, nici în capitală, nici în ţară. Piaţa locuinţelor în Republica Moldova este încă marcată de cerere, se mai simte nevoia de noi construcţii, iar acest factor dictează tendinţa pe piaţă, în general, care nu a ajuns la saturare în momentul de faţă"

10 februarie 2009
Zinaida Greceanîi, prim-ministrul RM:

„Produsul Intern Brut a constituit, în 2008, peste 62,8 mld lei în preţuri curente, fiind în creştere cu 7,2% faţă de anul precedent. Obiectivul stabilit de noi în programul „Progres şi Integrare" a fost cu succes realizat. Creşterea obţinută în 2008 este pe de o parte o bază de referinţă dificil de depăşit în anul 2009, iar pe de altă parte ne insuflă încrederea că deşi mai moderată, dar şi pentru anul 2009 vom avea creştere economică, deşi în unele ramuri este iminentă, din păcate şi diminuarea indicatorilor".

PS: Precizăm că unii oficiali au subliniat ulterior că s-au referit la „componenta financiară" atunci când au vorbit despre consecinţele crizei. În sensul că Republica Moldova are o imunitate mai ridicată când este vorba de colapsul financiar, însă ţara este mai sensibilă în ceea ce ţine de sectorul real al economie

cuvinte-cheie: economica | criza

Comentarii (0)

 

Related news

Sus